Recepten
Leave a comment

De dagelijkse struggle die koken heet

koken

Het is waar wat ze zeggen. Je leert pas koken als je op jezelf woont. En zelfs dan duurt het nog even. Tijdens mijn jaren in het ‘ouderlijk huis’ mislukten de luttele pogingen om iets op tafel te zetten dan ook jammerlijk. Een drijfveer om te leren koken was er ook niet echt, aangezien geweldige gerechten elke avond ‘automatisch’ (zo leek het tenminste) op tafel stonden.

Maar goed, sinds 1,5 jaar woon ik uít huis (mét Vriend die goed kan koken), en dan kom je ineens in aanraking met de dagelijkse strijd die Koken heet. Het begint al met het bedenken van wat je in godsnaam gaat maken; er zijn 32904 gerechten, maar bij elk recept krijg je al hoofdpijn bij het zien van de ingrediëntenlijst, of je hebt die dag gewoon net even geen zin in die pasta / stoofschotel / salade.

Ik heb de nodige blunders gemaakt op kookgebied. Rauwe boerenkool in de stamppot, koude lamskoteletjes (ik ben dan ook echt weer zo’n iemand die meteen met lamskotelet begint..) en vooral: altijd iéts dat je vergeet. IETS. Een kruidje. Een frisje. Een volgorde van hoe je iets moest doen. Iets dat wel in het recept stond, maar dat je gewoon over het hoofd hebt gezien. Meestal is het klein, maar cruciaal.

Ook iets wat ik altijd haatte in het begin: die achteloze recepten. ‘Een snufje zout’ (hoeveel?), ‘voeg toe naar smaak’ (ik heb geen idee?), snijd de aubergine (in blokjes? reepjes? plakjes?). En meestal had ik geen flauw benul of het vuur hoog of laag moest, wat al in een hoop zwartgeblakerde restjes heeft geresulteerd.

Maarrrr, de laatste tijd lijkt het steeds beter te gaan! Ik ben op het punt beland waar ik zelf (zelluf!) gerechten kan bedenken met de dingen die we toevallig nog in de koelkast hebben, en ik kan ongeveer inschatten welke dingen je kunt vervangen als het duur / niet verkrijgbaar is (je hebt dus niet per se ‘Blue Band vloeibaar Bak en Braad’ nodig voor Knorr Wereldgerechten, ook al raden ze dat wel aan).

Best wel fijn voor iemand die enorm van eten houdt. Dus, verwacht de komende tijd zo nu en dan een receptje op deze blog, als ik weer eens lyrisch ben over een gerecht dat gelukt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.