Indonesië, Recepten
Leave a comment

Recepten: de Indonesische snacks van Diana en Natsir

Iets meer dan drie weken hebben we doorgebracht bij Natsir en zijn familie. En elke dag aten we de lekkerste dingen, en bedacht ik me dat ik eigenlijk niet weg kon gaan zonder te weten hoe ik die dingen kon maken. Of zonder dat met jullie te delen. Hier dus drie recepten van Natsir’s familie voor Indonesische snacks. Superauthentiek (grapje, ik haat dat woord). Maar wel heel makkelijk en lekker, en bij toeval ook nog vega. Het is wel een beetje Indonesian cooking style (of beter gezegd gewoon mensen-die-vaak-koken cooking style) want ik heb geen ‘zoveel gram dit, zoveel dat’ kunnen opschrijven, er worden gewoon wat dingen op gevoel bij elkaar gegooid. Hopelijk komen jullie er toch uit.

Goddelijke tempecrackers

Benodigdheden:

  • Een blok tempe
  • Bloem
  • Eventueel speciale tempe-bloem, zie hieronder
  • Water
  • Olie

Hier had ik in een van m’n vorige blogs al over geschreven. Wat een simpele maar fantastische dingen. Het lijkt wel kip, maar het is vegetarisch. En het is crunchy. Eerst snijd je het blok tempe in rechthoekige schijven, zodat ze de vorm van toastjes hebben. Het beslag kan niet simpeler: strooi gewoon een laagje bloem in een beslagkom, voeg als je het hebt speciaal bloem toe (het pakje hier heet terpung bumbu serba guna, maar ik heb geen idee of het in Nederland te koop is – misschien is het zelfs voor onze toko’s iets te specialistisch?). Vervolgens voeg je water toe tot het beslag vloeibaar is, en niet meer papperig of plakkerig, en hier wentel je de tempeschijven in. Giet vervolgens een laag olie in een (dikke) pan en laat het heet worden, en laat de schijven er zachtjes in glijden. Keer ze af en toe om tot ze goudbruin zijn, haal ze eruit en laat ze uitlekken in bijvoorbeeld in een vergiet – als je veel schijven hebt, moet je het misschien in meerdere keren frituren.

De tempecrackers

De tempecrackers

Natsir’s pisang goreng

Benodigdheden:

  • Bananen (hoeveel ligt aan hoeveel je wil maken, maar met 2 kun je wel een schaal vullen denk ik)
  • Bloem
  • Water
  • Olie

De ultieme Indonesische snack is natuurlijk pisang goreng: gebakken banaan. Hier hebben we het vaak als ontbijt gegeten, maar ook wel eens als 4 uur-hap. Meestal maakte Diana de pisangs, waarbij stukken banaan in beslag werden gewenteld en gefrituurd. Maar soms maakte Natsir ze. En dat was toch wel even andere koek (ha-ha), want doordat kleine stukjes banaan in het beslag zaten zat de smaak door de hele bol. Het is een bananenmilkshake in eetbare vorm. Of een oliebol met bananensmaak.

Strooi een dikke laag bloem in een beslagkom, en meng het met water tot het niet meer dik/stroperig is, maar ook niet waterig, gewoon goed vloeibaar. Hak dan de bananen fijn en roer ze door het beslag. Laat vervolgens een flinke laag olie heet worden in een pan, en pak steeds één eetlepel beslag om die in de olie te laten glijden. Wanneer ze goudbruin zijn haal je ze eruit en laat je ze even uitlekken.

Pisang goreng

Pisang goreng

Perkedel

Benodigdheden:

  • 2 kolven maïs
  • 1 kleine ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 ei
  • puntje witte peper
  • Prei
  • Peterselie
  • Beetje bloem
  • Olie

Yes, de perkedel is een vegetarische en smaakvollere versie van de frikadel die wij kennen. Eerst stoom/kook je de mais, zodat ‘ie zacht is, en vervolgens snijd je met een scherp mes laagjes van de kolf, zodat je geen hele korrels hebt, maar een fijne massa. Doe dit in een grote bak of kom. Vervolgens snijd je alle ingrediënten fijn – de ui en knoflook, de peterselie en het groen van de prei – en gooi je dit samen met de peper en een ei bij de mais. Meng alles door elkaar, zodat het een puree wordt, en voeg nog een beetje bloem toe zodat het wat steviger wordt. De laatste stap is hetzelfde als hierboven: laat olie heet worden, en laat steeds een eetlepel met de puree in de olie glijden. Af en toe om keren en eruit halen als ze goudbruin zijn.

Mais snijden

Mais snijden

Perkedel

Perkedel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *