Leven, Musea & tentoonstellingen
Leave a comment

De natte gympjes van Kim Il-Sung

Nog even verder over de tentoonstelling ‘De Kim Utopie’ waar ik de vorige keer over schreef. In één van de ruimtes werd namelijk een film afgespeeld over het leven in Noord-Korea – hoe ze die ooit hebben mogen filmen weet ik nog niet, want ze konden gewoon in fabrieken en scholen komen zonder dat ze een propagandaplaatje hoefden te laten zien. In ieder geval, in die film was er één scene die me niet loslaat: een jonge vrouw, basisschoollerares, vertelt de leerlingen over de geweldige grootsheid van de (voormalig) Grote Leider, Kim Il-Sung:

‘Toen de Grote Leider jong was, misschien net zo oud als jullie, had hij hele mooie laarzen. Ze zaten hem als gegoten, en beschermden hem tegen de regen en de kou in de water. Toen de winter aanbrak ging hij naar buiten met zijn vriendjes, op zijn mooie stevige laarzen. Maar toen hij zijn kameraadjes zag, zag hij dat ze allemaal dunne gympjes aanhadden, helemaal nat van de sneeuw. En dus ging hij, uit solidariteit met zijn kameraadjes, terug en trok hij ook zijn gympen aan.’

Is dat niet mooi gevonden? Want geef toe; hoe vervelend is het om naar buiten te moeten terwijl je sneakers nog niet zijn opgedroogd na de laatste bui? (Vooral All-stars, dat canvas lijkt wel nooit droog te worden.) Dat koude, vochtige materiaal dat in de regen meteen tegen je voeten plakt en schuurt bij elke stap. Misschien is dat wat ons allemaal verbindt: de ellende van natte gympen. Een universele afkeer die wij overal ter wereld delen, van hier tot in Noord-Korea.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.