Musea & tentoonstellingen
Leave a comment

Doen in Amsterdam: World Press Photo 2016

Foto door John Kim

Inmiddels is het een beetje traditie geworden: elk jaar ga ik naar de World Press Photo tentoonstelling in Amsterdam. Hier vind je de heftigste, mooiste, en meest indrukwekkende persfoto’s van het afgelopen jaar. Vandaag ben ik, nu ik tóch voor twee maanden in Amsterdam woon, ook weer naar de Nieuwe Kerk gegaan met een vriendin.

Een leuk dagje uit is het niet bepaald – de foto’s hebben een behoorlijke impact op je mood. Ik voel me nogal verloren en machteloos tussen zoveel oorlog en ellende, wetend dat ik op elk moment de Nieuwe Kerk uit kan lopen, mijn vrijheid en veiligheid tegemoet. Maar het is wel belangrijk om je ogen niet te sluiten voor de dingen die spelen in de wereld.

Daarnaast zijn er altijd ook minder zware, maar niet minder indrukwekkende fotoseries over het dagelijks leven in een bepaald land, sport, natuur en lokale sociale kwesties waar je nooit iets vanaf wist.

Bijzonder mooi dit jaar vond ik een serie over het Tibetaanse deel van China van Kevin Frayer, over een Boeddhistische academie waar 40.000 monniken en nonnen wonen. Als losstaande foto (zie ook de foto bij deze blogpost) was een foto van John J. Kim mijn favoriet, waarin een 17-jarige demonstrant recht tegenover een politieagent staat nadat politie een zwarte jongen doodschoot in Chicago. De snijdende spanning is te voelen, en dat maakt het beeld ontzettend sterk.

Foto door John Kim

Foto door John Kim

Een kaartje voor de expositie kost €10 (en is gratis met je museumkaart, die ik sinds vandaag weer heb, joehoe!).

Gaan jij wel eens naar deze tentoonstelling, en wat maakt op jou het meest indruk?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.