Persoonlijk
Leave a comment

Sparen voor de grote reis: een dagje op de IJ-markt

op de ij-markt staan

Gister, op 24 oktober, ging de wekker weer om 5.00 ‘s ochtends. Slaapdronken douchen en eten we onszelf wakker, en laden we de auto vol met dozen troep. Vriend rijdt, ik zit naast hem en word geplet door een enorme verhuisdoos op m’n schoot. Bestemming: de IJ-hallen.

De afgelopen weken hebben we alles wat ook maar enigszins wég kan verzameld (met veel hulp van familieleden die ook nog het één en ander hadden liggen), zodat we het konden verkopen. Dagenlang konden we de logeerkamer nauwelijks betreden, omdat we half struikelden over losse fotolijstjes en kattenbeeldjes, maar het was het waard.

Voor €35,- hadden we een hoekkraam gehuurd (binnen, niet buiten gelukkig). In aanloop naar de grote dag kregen we, net als voorgaande jaren (dit was de derde keer dat we er stonden), nogal dwingende mailtjes met allemaal dingen die we vooral níet mochten doen, maar alles is goed gegaan. De eerste lading konden we de dag van tevoren al kwijt, en op zaterdag zelf namen we de tweede lading mee (kun je nagaan hoeveel we hadden).

Het terrein ziet er mooi uit, in de vroegte. Het is nog donker, maar de begraffitide muren zijn vaag zichtbaar in het licht van de grote lampen. Het moment dat we de spullen uit de auto op een karretje willen laden, hebben we onze eerste ‘sale’ van de dag al gedaan: een man wil onze klok hebben, voor €15.

De markt gaat voor publiek pas om 9.00 open, maar we verkopen al enorm veel vóór die tijd. De meeste mensen hebben zelf een standje, of komen op de een of andere manier gewoon vroeger (dat schijnt te mogen als je wat bijbetaalt?). Er zitten in ieder geval veel handelaren tussen die op zoek zijn naar een parel tussen de meuk, dus vooral kunst en antiek doet het goed op de vroege ochtend.

Omdat we nogal veel schilderijen hebben (m’n vader gaf een hoop mee), heeft de ruimte voor onze kraam iets weg van de Drie Dwaze Dagen bij de Bijenkorf, en mensen gaan serieus met elkaar in discussie over wie wat als eerst zag. Fantastisch. En ons geldkistje blijft maar klapperen. Ondertussen richten we het kraampje in met beeldjes, huishoudelijke apparaten, kleding en meer.

Vanaf 9.00 druppelen de dagjesmensen binnen, en het verbaast ons hoeveel mensen geïnteresseerd zijn in onze rotzooi. Eén lief vrouwtje koopt een beeldje van een hond, omdat hij zo ‘mooi lelijk’ is (en dat is hij ook echt). Grappig genoeg bieden mensen bij ons altijd op dingen die we níet verkopen. Op Koninginnedag was dat bijvoorbeeld het boodschappenkarretje waar we de spullen in hadden gedaan, en nu hadden we nét de TV verkocht en vroegen nog 20 mensen (letterlijk) voor hoeveel de TV wegging (de man kwam hem later pas ophalen, dus hij stond er nog).

Ik hou van de IJ-markt. Duizenden gezichten en bijbehorende mensen, en evenveel accenten, flauwe grapjes en levensverhalen. Aan het eind van de dag zien we ‘onze’ verkochte klok weer terug bij diezelfde man, die ook een kraam heeft, een beetje apart maar goed, marktwerking in haar puurste vorm.

Om half 5 gooien we de meeste overblijfsels weg (no way dat die kattenbeeldjes weer mee naar huis gaan…). De overgebleven kleding kun je ter plekke doneren, het geld gaat naar een goed doel. Na zo’n lange dag ben je wel echt kapot, maarrrr ook weer en paar mooie verhalen én een paar honderd euro rijker (dat gaat straight into het reispotje!).

Lijkt het je leuk om op de IJ-markt te staan? Je kunt online een kraam boeken op http://ijhallen.nl/. (P.S.: De dingen die bij ons altijd goed verkopen zijn: kunst, elektronica, huishoudelijke (kook)spullen, en kleding voor vrouwen tussen de 18 en 30!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.