Persoonlijk
Leave a comment

Wonen in Amsterdam

Amsterdam

Groot nieuws, ik woon eindelijk in de stad waar ik mijn hele leven al had moeten wonen! Sinds drie weken wonen Jel en ik in hartje hoofdstad, op loopafstand van het Leidseplein. Sinds we terugkwamen van reis hebben we eerst allebei een maand bij eigen familie gewoond, tot we hierop stuitten. Het is een tijdelijk adresje, dat we vonden via Marktplaats voor een fantastisch lage prijs, én het is  gemeubileerd waardoor we dus niet al onze spullen hierheen hoefden te sjouwen. Ondertussen werk ik doordeweeks en geniet ik ‘s avonds en in het weekend van alles dat Amsterdam te bieden heeft. En nu weet ik het stiekem al: ik wil niet meer weg uit deze stad.

Honderd talen en culturen

Als ik een paar straten om loop, heb ik het gevoel dat ik op wereldreis ben. Russisch, Chinees, Engels, Frans, en – o toch – af en toe wat Nederlands. Toeristen, expats, en vast ook Nederlandse inwoners met een niet-Nederlandse achtergrond. Hoewel ik soms het idee heb dat het aantal toeristen niet helemaal in verhouding is met het oppervlak van Amsterdam (Ze zijn met zoveel! Vooral als ze op het fietspad lopen en op de stoep fietsen), is het zo fijn dat deze stad zo’n internationaal karakter heeft. Niet op de laatste plaats omdat eettentjes uit alle landen van de wereld bij mij om de hoek staan – Indiaas en Thais kunnen al afgevinkt worden. Zelf voel ik ook constant een reisvibe, alsof ik op vakantie ben ik m’n eigen land.

Overal gebeurt iets

Als je een blokje om loopt, heb je het gevoel dat je in een goed geregisseerde film rondloopt. Alles gebeurt met zo’n stadse nonchalance – op de markt hoor je heerlijk Jordaanse accenten aanbieden omroepen, op de Dam is één of ander protest en tegelijkertijd een jongleershow, ondertussen wordt iemand bijna aangereden die de ander allerlei verwensingen toeroept – er gebeurt hier zoveel, dat ik soms m’n ogen uitkijk, ook al ben ik opgegroeid in (een dorp in) de Randstad.

Daarnaast bruist de stad van creativiteit. Sommige mensen vinden dit misschien overdreven omdat ze het vergelijken met New York of Berlijn – mijn referentiekader is echter Wormerveer, en geloof me – Amsterdam bruist van creativiteit. Elke weekend zijn er zoveel food- en muziekfestivals, tentoonstellingen, marktjes, en andere events dat je nog moet kiezen waar je heen wil. En als je in de stad woont, is het ook veel makkelijker om even spontaan ergens naartoe te gaan. Zo ontdekte ik vorige week door een vriend het openluchttheater van het Vondelpark. Gewoon een hele avond ballet gekeken in de zwoele avondlucht, voor niks. Zo fijn.

Lopend naar werk (en de rest)

Ja, goed gelezen. En op dit punt heb ik ook gewoon veel geluk. Ons tijdelijke thuisje ligt zo’n 600 meter van mijn werk, wat betekent dat ik een uur later kan opstaan en fluitend naar mijn werk kan lopen. Lucky me, dat scheelt een hoop geforens én reiskosten. Daarnaast kun je praktisch gezien overal heen lopen, en anders is er nog de fiets (die ik eerst even naar de fietsenmaker moet brengen). ‘s Avonds hoef ik me daarnaast geen zorgen meer te maken om de laatste trein, en hoef ik sowieso niet meer halfslapend een trein te pakken, maar wandel ik gewoon naar huis. Heerlijk.

Aan de Amsterdamse grachten

Zelfs als ik op reis ben, mis ik Amsterdam. Het is raar dat de mooiste plekjes van de stad niet eens de toeristische trekpleisters zijn. Want zeg zelf, welke andere stad heeft diezelfde charme van stille grachten en lichtjes en scheve panden en weggeroeste fietsen? Uiteindelijk blijft Amsterdam ook maar een groot dorp, en misschien is dat precies waarom ik me er zo thuis voel.

Vraag: waar heb jij gedurende je leven gewoond? En woon je liever in een stad of een dorp? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.