Reizen, Rusland
Leave a comment

5 x fantastische eettentjes in Sint-Petersburg

Buter Brodsky

Olé, weer terug van een weekje verrassend St. Petersburg! Ongeveer 50% van de trip bestond uit het uitzoeken van leuke lunch- en eettentjes, en godzijdank was ik met het goede gezelschap, want m’n vader en vriend houden ook van (lekker) eten en kijken me niet raar aan als ik na 2 enorme gangen nog gewoon voor een toetje ga. En het beste is dat je niet op elke cent hoeft te letten: voor drie gangen inclusief drankjes, ditjes en datjes ben je max. 20 euro per persoon kwijt. Alles wordt mooi opgemaakt, en de bediening is meestal spontaan en oprecht vriendelijk. Hier, als eerste Rusland-blog dus: de (bij mijn weten) 5 leukste eettentjes van Sint Petersburg.

1.
Wat: Gosti
Waar: Malaya Morskaya ul., 13
Waarom: Op onze eerste avond werden we al meteen overweldigd door de fantastische Russische keuken. M’n vader en vriend gingen gelijk voor borsjtsj(sjjssjtsj): de typische rode-bietensoep. Ik ging voor wat meer luxe met m’n zalmsoep met steur erin. Daarna kwamen nog stroganoff, eend en big op tafel (thuis koken we weer vaak vega, om deze overdaad aan vlees te compenseren…). Gosti is klein, met maar een paar tafels, en het eten is geweldig.
Web: http://gdegosti.ru/en/

Gosti

Zalmsoep en borsjtsj op tafel

2.
Wat: Yat
Waar: nab. Reki Moyki, 16
Waarom: Net als bij Gosti (zie hierboven) heb je hier het gevoel alsof je bij iemand thuis in z’n kelder zit. Maar dan een hele gezellige, huiselijke kelder met lieve bediening en konijnenhokken voor kinderen . Het eten is vrij simpel, maar de smaak is goed: we kregen haring, aardappelen, roggebrood, zuurkoolsoep (is lekkerder dan het klinkt) en meer. Bovendien is dit dé plaats om wodka met allerlei smaken uit te proberen (waardoor je het idee hebt dat je limonade naar binnen werkt – gevaarlijk).
Web: http://eatinyat.com/

_MG_0740

3.
Wat: Singer Café
Waar: Nevsky Prospekt 28, boven de boekwinkel
Waarom: Van buiten is dit beroemde gebouw (Singer House) al een plaatje, maar ook binnen waan je jezelf even een rijke Rus in het begin van de 20e eeuw. Soms is het gewoon fijn om even decadent te doen, en verrukkelijke taartjes met thee te bestellen terwijl je door gigantische ramen uitkijkt over Nevsky Prospekt en de Kazan Kathedraal.
Web: http://singercafe.ru/en/about-us/

cafe singer cafe singer

4.
Wat: Buter Brodsky
Waar: nab. Makarova, 16
Waarom: Een sandwichbar, maar dan anders (sandwich is in het Russisch buterbrod). Chique combinaties die je niet zo snel op je boterham verwacht. Ergens onder het hoopje op de foto is een plak brood verborgen. Leuk voor de lunch, en dit tentje verandert ‘s avonds in een trendy bar.
Web: –

Buter Brodsky  Buter Brodsky

5.
Wat: Severyanin
Waar: Stolyarnyy per., 18
Waarom: Je hebt het gevoel dat je in een vijf-sterrenrestaurant eet, maar dan met de prijzen van een Nederland eetcafé. Als voorgerecht kun je hier ‘vodka snacks’ bestellen, met o.a. paddestoelen, bietensalade en een (aparte) runder-gelei – leuk als introductie in de Russian cuisine. Het toetje met Yellow Buckthorn is spectaculair (zie foto) en wordt geserveerd met wierook dat uit het glas dampt. Oh, en er staan potloodjes op tafel, waarmee je op het papieren tafelkleed kunt tekenen. En dat is heus niet alleen leuk voor kinderen.
Web: http://eng.severyanin.me/

restaurant restaurant

Zoals je ziet is Sint-Petersburg voor eetfanatici zoals ik een paradijs. Andere culinaire tips voor deze stad zijn welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.