China
comments 4

5 minder bekende plekken in China die het bezoeken waard zijn

Ben je de hectiek van de grote Chinese steden zat? Ben je Beijing beu, en vind je Shanghai maar saai? Hieronder heb ik vijf minder bekende plekken in China op een rijtje gezet die op mij de meeste indruk hebben gemaakt door m’n reizen in China.

1. Dunhuang

Deze stad ligt een beetje meer in het westen van China, in de provincie Gansu. Achter deze plaats begint de Gobi-woestijn waar de ‘zingende zandduinen’ liggen (Ming Sha Shan). Bovendien ligt er ook een kleine ‘oase’, het Crescent Moon Lake dat inderdaad de vorm van een halve maan heeft. Toen Vriend en ik deze duinen bezochten waaide het enorm hard. Aan de ene kant heel fijn, want we waren de enige bezoekers en dan is zo’n woestijn toch indrukwekkender, maar aan de andere kant werden we letterlijk gezandstraald bij onze klim naar boven. M’n camera zat ook onder het fijne stof, en uiteraard zag ik op de terugweg pas dat ze speciale zakken voor camera’s verkochten. Tsja.

Toch hebben we de duinen niet horen zingen die dag, hoewel ze juist een speciaal geluid zouden afgeven wanneer het waait. Misschien hadden ze er geen zin in. Hoe dan ook, de golvende heuvels zijn fantastisch, en het is mooi om te zien hoe ontzettend gevarieerd het landschap is China kan zijn.

2. Ordos

Eerder schreef ik al een uitgebreide blog over Ordos, en ik denk nog steeds dat elke diehard reiziger verliefd wordt op deze stad. Ordos is gebouwd om 1 miljoen mensen te huisvesten, maar momenteel woont er maar een fractie daarvan – zo rond de 80.000. Het voelt dus een beetje alsof je alleen op de wereld bent wanneer je door de brede, verlaten straten slentert. Zo nu en dan komt er een schoonmaakster voorbij die al-schone straten aanveegt, maar voor de rest is het redelijk uitgestorven. Een hele bizarre ervaring.

3. Labrang, Xiahe

Het Tibetaans boeddhistische Labrang-klooster is gelegen bij Xiahe, en bestaat uit vele verschillende hallen, gebedsruimtes, stupa’s en gebedsmolens. Je kunt eindeloos dwalen in de wirwar van kleine steegjes met rijk versierde poorten, en of je nu spiritueel aangelegd bent of niet, het is moeilijk om niet rustig te worden van de serene sfeer die over het plaatsje heerst.
Note: je moet volgens deze boeddhistische stroming met de klok mee om stupa’s en gebouwen lopen. Verwarrend genoeg is het op sommige andere plaatsen weer tegen de klok in.

4. Dali

Hoewel dit plaatsje zich door de jaren heen heeft ontwikkeld als een klein backpackersoord (bepaal zelf of dat goed of niet is), heeft Dali een speciaal plekje in m’n hart gekregen. Je hebt hier alles wat je nodig hebt om een simpel leven te leiden: de bergen aan de ene kant, het meer aan de andere kant, de zon die voor een aangename 20 graden zorgt in de winter, en fijne restaurantjes en cafeetjes. Met een gehuurde scooter of fiets kun je (in een paar dagen) om het meer rijden, en ‘s avonds zijn er de bars en jazz-cafés om heen te gaan. De hostels hier (Five Elements en Jade Emu) zijn geweldig, ik zou er kunnen wonen. De Song Sisters boekwinkel heeft af en toe filmavonden met net verschenen Engelstalige films.

5. Harbin

Ook over Harbin heb ik al eerder geblogd, want voor het ultieme wintersprookjesgevoel (is dat een woord?) moet je in Noord-China zijn. Harbin ligt vlakbij de Russische (Siberische) grens, en organiseert elk jaar het Sneeuw- en IJsfestival, waarbij een ware stad oprijst uit ijsblokken. Gebouwen zo groot dat je erop kunt lopen worden in enkele weken opgebouwd uit ijs, en er zijn wedstrijden voor de mooiste ijs- en sneeuwsculpturen. Als het je te koud wordt in de -20 graden warm je even op bij een kom dampende noodles en je kunt er weer tegenaan. Je kunt over de bevroren rivier naar het festivalterrein lopen. Dat is nog eens iets anders dan de Elfstedentocht die elk jaar weer niet doorgaat.

Hopelijk zorgt zo’n lijstje voor wat nieuwe inspiratie. Welke plaats zou jij het liefst bezoeken? Laat het weten in de comments!

4 Comments

  • Janne says

   Haha, wel doen hoor! Het leukste vind ik dat letterlijk elke plaats in zo’n groot land weer zijn eigen karakter, landschap en eigenaardigheden heeft… Ik ben benieuwd hoe je China zou vinden 🙂

 1. Daniel says

  Bedankt voor de tips, Janne. Ik fiets volgend jaar vanaf het westen China binnen en zal in ieder geval proberen langs Dunhuang en het Labrang klooster te gaan!

  • Janne says

   Jaa, leuk! Als je maar wel een blog bijhoudt, dan kunnen wij jou weer volgen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.