China, Reizen
Leave a comment

Visum verlengen in Dali, China

Ben je al een tijdje door China aan het reizen, maar heb je nog geen zin om naar huis / een ander land te gaan? In veel plaatsen kun je je visum (L-type, toeristenvisum dus) verlengen. Op het moment van schrijven kun je dit in Dali (Yunnan provincie) zonder al te veel moeite doen. Relatief gezien dan, want uiteindelijk is China gewoon een enorm bureaucratisch land. Note: dit kan slechts één keer (dus na je verlengde visum kan je ‘m niet nóg een keer verlengen), en je krijgt er dan een visum voor 30 dagen bij. Je oude visum komt te vervallen.

Stap 1.) Verblijf bij een goed (en internationaal) hostel
Het klinkt misschien raar dat je dit moet doen voor het verlengen van je visum, maar dit is nodig om je registratiebewijs (zie stap 2) te krijgen. In principe moet elk hostel al haar gasten online registreren omdat de Staat graag wil weten waar toeristen zich op elk moment bevinden. Bij het hostel waar ik zat kwam de registratie niet goed door, waardoor ik van hostel moest wisselen om m’n documentje te krijgen. Van hostels als The Jade Emu en Five Elements weet ik dat ze ervaring hebben met toeristen die hun visum willen verlengen, en ze kunnen van tevoren bellen of de registratie goed is doorgekomen, zodat je niet voor niets naar het politiebureau gaat.

Stap 2.) Haal je registratiedocument bij het politiebureau
Als je weet dat je goed geregistreerd bent, kun je naar het politiebureau (zie plattegrond 1). Als je de binnenplaats oploopt, ga je naar links, de trap op naar de tweede verdieping, waar je een willekeurig persoon je paspoort laat zien, die je meeneemt naar het juiste kantoortje. Als ze alsnog zeggen dat ze geen registratie hebben ontvangen, geef ze dan het telefoonnummer van je hostel, dat kan helpen.

Plattegrond 1

Plattegrond 1

Stap 3.) Ga naar het Public Security Bureau
Neem een pasfoto mee die voldoet aan alle internationale blabla-regelgevingen en geld, 160 yuan. Ze kunnen ook vragen om een reisplan voor 30 dagen met daarop de plaatsen die je wil bezoeken, maar dit kun je ook ter plekke uit je mouw schudden. Vanaf de East Gate van Dali kun je bus 8 in zuidelijke richting nemen (richting Xiaguan). Daar stap je uit bij het PSB, één van de grote overheidsgebouwen die daar gevestigd zijn. Het bevindt zich net na een grote splitsing van de weg (zie plattegrond 2). Als je het gebouw binnengaat zit het visumdienstje rechts.

Plattegrond 2

Plattegrond 2

Stap 4.) Haal je paspoort op
Na een paar dagen kun je je paspoort weer ophalen met, als het goed is, een glinsterfonkelnieuw visum. Woohoo! Geniet van je welverdiende extra tijd in China.

P.S.: Overheidsinstanties hebben, vanwege het enorm zware werk dat ze altijd ijverig uitvoeren, vaak lunchpauzes van rond de 3 (drie!) uur. Kom dus liever vroeg of laat op de dag, zodat je niet uren huilend op de drempel zit terwijl de ambtenaren hun bakje rijst naar binnen zitten te werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.