China, Hong Kong, Reizen
comments 12

Visum voor China aanvragen in Hong Kong

Hong Kong: de stad van hoge wolkenkrabbers, relaxte strandjes en… Chinese visa. Al jaren biedt Hong Kong een uitkomst voor reizigers die een nieuw visum willen aanvragen voor China, of een ‘visa run’ doen en even het land uit moeten. In Hong Kong zijn de bureaucratische regeltjes namelijk wat losser, en vragen ze ook niet zoveel documenten bij de aanvraag als, bijvoorbeeld, in Nederland. Vanwege de enorme vraag zijn er tal van visa agencies in Hong Kong – zelf ging ik naar Forever Bright, en heb daar zonder problemen mijn visum gekregen.

Forever Bright bevindt zich op Kowloon, op loopafstand van de ferry en Tsim Sha Tsui East.
Het adres is (ik heb het even opgezocht) Room 916, Tower B, New Mandarin Plaza, 14 Science Museum Road. Ze regelen je visum in drie werkdagen.

hong kong visum

 

Wat moet je meenemen:
– Je paspoort
– Een pasfoto
– De arrival sticker die je krijgt bij aankomst in Hong Kong
– Eventueel: vliegtickets (zie hieronder)

Helaas wordt het tegenwoordig in Hong Kong ook steeds minder makkelijk om zonder problemen een visum aan te vragen: als je de afgelopen tijd al vaak naar China bent geweest en dus veel visa en stempels in je paspoort hebt staan, kunnen ze wel eens een visum weigeren, of toegang voor slechts één of twee weken geven. Ik had geluk, en kreeg 2 x 30 dagen terwijl ik al vijf Chinese visa in m’n paspoort had staan (zelfs het meisje achter de balie was verbaasd dat ik ‘m had gekregen). Als je in dezelfde situatie zit, geef dan een kopie van je vliegticket uit China mee, zodat ze weten dat je het land ook weer verlaat. Dit hoeft officieel niet bij je aanvraag in Hong Kong, maar het verduidelijkt de boel wel, en ik denk dat ik daarom alsnog een visum kreeg :-).

Tip: zit je in China, en zijn vluchten naar Hong Kong duur? Boek een vlucht naar een nabije Chinese stad zoals Shenzhen of Huizhou, en neem vanaf daar een bus naar Hong Kong (Huizhou heeft het kleinste vliegveld dat ik in China heb gezien, met iets van vijf incheck-balies en twee gates. Ik geloof niet dat ze ooit een backpack hadden gezien; de jongen achter de balie liet me iets ondertekenen waarin ik erkende dat het ‘onjuist verpakt’ was).

Heb je zin om naast het aanvragen van je visum ook nog iets leuks te doen in Hong Kong? Binnenkort kun je hier mijn tips vinden voor deze vette stad.

Nieuw: e-visum
Daarnaast kreeg ik van e-visums.nl een handig nieuwtje te horen! Ben je in Nederland, en heb je geen tijd of zin om naar een ambassade of visumbureau te gaan? Als je samen met iemand anders reist, kun je nu via e-visums.nl ook een e-visum aanvragen. Dit visum vraag je helemaal digitaal aan. Je hoeft niet naar de ambassade, en eenmaal in China hoef je ook niets meer te regelen. Wel ontvang je een officieel document, dit wordt naar je huisadres gestuurd.

Het e-visum kun je aanvragen onder de volgende voorwaarden:
– Je moet met minimaal 2 personen tegelijk het land in- en uitreizen
– Het visum is geldig voor toerisme (dus niet zakelijk of studie)
– Je kunt maximaal 22 dagen in China verblijven, single entry

Hopelijk helpt dit ook wat mensen uit de stress! 😉

Benieuwd hoe duur tickets naar Hong Kong nu zijn?

12 Comments

 1. Lian says

  Hallo!!

  Ik ben een reis aan het plannen. Ik start over een maandje in Nepal en zou daarna graag naar China willen. Alleen dat visa gedoe!!! PFFF….. ik kan niks vooraf regelen gezien ik echt niet precies weet wat en hoe ik het wil doen. Ik heb alleen een hele globale richtlijn.

  Nu lees ik jouw stukje over visum in Hongkong! Ik kan dus gewoon naar Hongkong vliegen en daar mijn visum regelen? Heel graag jouw reactie en advies

  • Janne says

   Hee, mooie reis ga je maken! Ik zou inderdaad vanaf Nepal naar Hong Kong vliegen en daar het visum voor China regelen, dat kan in een paar dagen. Het kan zijn dat ze vragen naar vliegtickets in en uit China, maar volgens mij doen ze dat bijna nooit. Voor de rest hoef je dus eigenlijk niets te regelen van tevoren! Happy travels 🙂

 2. wendy goedhart says

  Super bedankt Janne, precies de info die ik nodig had!
  Zon en een glimlach voor jou vanuit India!

  Ga vooral door met zulke vrolijke en bruikbare blogs plaatsen!
  Als je ooit vragen hebt over reizen via land of tips voor India stuur me vooral een mail!

 3. Maurice says

  Dit klinkt echt geweldig. Laat ik nu net een reis gepland hebben van Hong Kong naar Shenyang via Shenzhen. Het regelen van een visum werd mij nogal lastig wegens tijdsgebrek.. Nu dat ik lees ook in Hong Kong terecht te kunnen (en ook nog eens bizar weinig documenten hoef aan te leveren) kan mijn reis naar China gewoon doorgaan!

  • Janne says

   Kijk, dat scheelt toch weer een hoop gestress. Fijne reis in Hong Kong en China!

 4. Willem says

  Hé,

  Klinkt goed, superduidelijk verhaal! Wat zijn de kosten ongeveer? En is een pasfoto in NL goed of zitten er andere eisen aan?

  Laat maar weten!

  • Janne says

   Kosten zijn in ieder geval lager dan in Nederland, ik geloof dat het rond de 40 euro was… Maar dat zou veranderd kunnen zijn. Een Nederlandse pasfoto is goed hoor! 🙂

 5. Anike says

  Hoi Janne

  Goede info. We zijn nu in Taiwan en daardoor zeer nieuwsgierig geworden naar China. Maar helaas niets geregeld qua visum thuis in NL.
  Met jouw info kunnen na Vietnam toch nog China bezoeken. Is er nog iets veranderd sinds 2017?
  Groetjes
  Anike

  • Janne says

   Hoi Anike,

   Bedankt voor je reactie! Ik ben niet helemaal op de hoogte van de laatste regels. Er waren een tijdje geruchten dat het niet meer mogelijk zou zijn, maar op onderstaande site staat dat het tegenwoordig juist weer kan. https://www.travelchinacheaper.com/getting-a-chinese-visa-in-hong-kong

   Misschien komen jullie onderweg nog reizigers tegen die hier recente ervaring mee hebben. Hoop dat het lukt! China lijkt op Taiwan en is tegelijkertijd radicaal anders. 🙂 groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.