Indonesië
comments 5

Op reis #1: Jakarta!

Ha, inmiddels zijn we al weer twee dagen in Jakarta. Ik kon het lang niet beseffen, zoals alijd voordat ik op reis ga, maar toen ik half-hurkend boven een natte wc in Istanbul hing, waar we moesten overstappen, wist ik het pas: we zijn weer op reis. Jaaaa! (Een raar moment van euforie, zo boven een wc).

Hoe je de een wc moet gebruiken

Hoe je de een wc moet gebruiken

De vlucht was heerlijk relaxed – na een overstap in Istanbul (op een best gezellig vliegveld, waar iedereen met elkaar begon te praten) hebben Jelmer en ik gewoon lekker zo’n 7 uur geslapen, en toen waren we er alweer bijna. Dan valt zo’n lange vlucht best mee. De momenten dat we wakker waren, hebben we onszelf vermaakt met films op de schermen voor ons (heb een Japanse Kerst-film gekeken, gewoon omdat het kon, en Pitch Perfect 2), en naar elkaar bellen via ons afstandsbedieninkje. Verder kregen we steeds voor het eten eerst een fantastisch menu uitgereikt (met dingen als gerookte aubergine en Turkse kofte) maar wij waren in het gekke bui bij het boeken, en hadden toen een vegetarische Hindoestaans/Orientaalse maaltijd besteld. Nouja, ook lekker.

Zoals verwacht was de eerste stap uit het vliegtuig weer bijzonder. Noem het zoals je wilt: een klap in je gezicht, een deken die over je heen valt, een permanente sauna – het is in ieder geval warm. De laatste keer dat ik in Indonesië was, was 11 jaar geleden. De geur van kretek (kruidnagelsigaretten), gestookte vuurtjes en uitlaatgassen samen met het horen van Bahasa Indonesia en vooral heel veel getoeter roepen vage, maar vertrouwde herinneringen op. Zo op het eerste gezicht lijkt er weinig veranderd te zijn –  nog steeds dezelfde papieren vogels die verkocht worden in parken, en hetzelfde deuntje van de ‘kaki lima’, of rijdende eetstalletjes – maar uiteraard moet je een langere tijd hier doorbrengen voor je veranderingen ziet die wat dieper in de samenleving liggen.

Jakarta is… tsja. Overweldigend. Elke seconde op straat gebeurt er zoveel dat je niet weet waar je moet kijken. Dat komt vooral door het verkeer, en bij het oversteken schuilen we meestal achter behendige oude vrouwtjes die zich door jarenlange ervaring moeiteloos tussen de auto’s wurmen. Overdag lijkt Jakarta vooral een woon- en werkstad, met weinig plaatsen die het bezoeken waard zijn (voor de meeste reizigers is het ook een doorreisplek), maar het nachtleven schijnt spectaculair te zijn, dus misschien kunnen we daar nog iets van meepikken deze dagen. Openbaar vervoer is niet heel erg efficiënt (het schijnt de grootste stad zonder metronetwerk te zijn?), maar de taxi’s brengen ons overal waar we zijn moeten. Ondertussen hebben we trouwens al meegewerkt aan twee schoolopdrachten van kinderen die iemand in het Engels moeten interviewen, en hebben we een soort van reclame ingesproken voor een muziekzender, waarbij we dansend in de camera roepen dat het een fantastische zender is. Ik geloof niet dat ik het terug wil zien.

Jongens in Jakarta

Jongens in Jakarta

Dinsdag vliegen we naar Makassar, vanwaar we naar Tana Toraja reizen om daar een paar weken mee te helpen met een projectje dat we via http://www.workaway.info hebben gevonden. We gaan er vooral Engels lesgeven, en wat helpen op de boerderij  van de familie waar we zitten, dus  ik ben heel benieuwd. 🙂  Het schijnt in ieder geval een ontzettend mooie regio te zijn.

5 Comments

  • Janne says

   Wat vet, waar heb jij gewerkt via Workaway? Dit is onze eerste keer, maar er stonden zulke leuke dingen tussen dat het waarschijnlijk niet de laatste is 🙂 Ben heel benieuwd naar Sulawesi!

 1. Desiree says

  ‘hebben we een soort van reclame ingesproken voor een muziekzender, waarbij we dansend in de camera roepen dat het een fantastische zender is’

  Dit wil ik zien! 😉

  Veel plezier!!

  • Janne says

   Haha, mochten we het nog tegenkomen, dan stuur ik het door! En dankjewel 🙂 xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.