Japan
Leave a comment

48 uur in Kanazawa, Japan

Niks geen metaal - hout leidt je naar boven

Op reis hebben we zo’n 6 weken doorgebracht in Japan, maar om eerlijk te zijn ben ik weinig buiten Kyoto geweest (in het Nederlands officieel Kioto met een i, maar ziet het er niet cooler uit met een y?). En dat is ook helemaal niet erg, want ik genoot van elke dag, en er was zoveel te zien dat ik me nooit verveelde.

Maar oke, het is natuurlijk ook wel eens leuk om meer van het land te zien, dus toen Mayu, een Japanse vriendin zei dat ik langs moest komen, had ik meteen een goed excuus voor die extreem dure treintickets (een enkeltje voor €55, 2 uur in de trein…). Mayu woont in Kanazawa – ik heb haar ontmoet in Beijing, waar we allebei studeerden, vervolgens heb ik haar gezien in Amsterdam en nu zag ik haar dus in Kanazawa. Wat zou de volgende plaats zijn? Ik had nog nooit van Kanazawa gehoord voordat ik naar Japan kwam, maar het blijkt echt een heel leuke stad te zijn.

Hieronder m’n persoonlijke tips uit 48 uur Kanazawa: bezienswaardigheden, eten en een hostel – en dus alleen de dingen waar ik zelf geweest ben.

Bezienswaardigheden Kanazawa

21st Century Museum of Contemporary Art

Voor de liefhebbers: een goed museum met hedendaagse kunst (beter dan die in Kyoto, zou ik zeggen), en een paar werken die je gratis kunt bezichtigen, zoals dit bizarre zwembad waar het lijkt alsof de mensen op de benedenverdieping zich onder water bevinden. De ticketprijs voor de rest van het museum hangt af van de tentoonstellingen die er te zien zijn.

Leandro Erlich's 'Swimming Pool'

Leandro Erlich’s ‘Swimming Pool’

Rennende kinderen bij een kleurig kunstwerk

Rennende kinderen bij een kleurig kunstwerk

Myoryuji ‘Ninja’ tempel / Ninjadera

Dit is oprecht één van de vetste dingen die ik heb gezien in Japan. Deze tempel is één grote mindf’ck. Hoewel hij niets te maken heeft met ‘ninja’ wordt hij zo genoemd door alle valstrikken en illusies die hij bevat. Van buitenaf ziet het er uit als een ‘gewone’ tempel, maar binnen is het een labyrint vol met geheime gangen, luiken en verstopplaatsen. Ik zal niet alles verklappen, maar toch een voorbeeld: de verticale zijden van de trap waren gemaakt van rijstpapier. Als je je daarachter verschool kon je door het doorzichtige papier zien wanneer de vijand de trap op liep, en hem in zijn benen steken met een wapen. Inventief, toch? Je kunt alleen naar binnen met een tour, maar dan krijg je ook meteen een boek te zien waarin alles in het Engels staat. Heel informatief, en in elke kamer val je in een nieuwe verbazing.

Ninja tempel

Foto van ikidane-nippon.com. Links staat een luik open naar een geheime gang

Kenroku-en Garden

Kenroku-en is één van de drie beroemdste tuinen in Japan. Sowieso is elke tuin in Japan al een genot om doorheen te wandelen, maar deze is vooral heel erg groot. Vol met bruggetjes, meertjes en in de lente zijn de vele soorten bloesem natuurlijk te bewonderen.

Niks geen metaal - hout leidt je naar boven

Niks geen metaal – hout brengt je naar boven

Prachtig stil plekje, met rechts nog een waterval, alsof het niets is

Prachtig stil plekje, met rechts nog een waterval, alsof het niets is

Shima teahouse & Higashi chaya district

In het oude wijkje Higashi chaya waan je weer even in het oude Japan (een gevoel dat ik in Kyoto ook heel vaak had). De wijk is van oorsprong het entertainmentdistrict van de stad, en dus vind je er nog heel veel oude theehuizen. Eén daarvan, Shima, is nu een museum, en het is echt heel vet om te zien hoe zo’n vertrek er van binnen uitziet. Geen foto’s gemaakt, maar see for yourself. 😉 Mocht je nog souvenirs nodig hebben, dan vind je die ook in deze buurt. Kenmerkend voor Kanazawa is om overal bladgoud in te gooien – iets dat vooral de Chinese toeristen graag in grote getale kopen.

Met lieve Mayu in één van de oude wijkjes

Met lieve Mayu in één van de oude wijkjes

Restaurants, cafés en straateten

Morimori Sushi Omichi (en de markt)

De beste sushi die ik heb gehad in Japan! En dat voor een ‘kaiten’ loopbandrestaurant. Helaas geen onbekende parel – de wachttijd was 1 uur, maar je kunt voor het restaurant een nummertje trekken en tijdens het wachten fijn over de markt slenteren, waar je zeevruchten ziet waarvan je niet wist dat je ze kon eten (zoals zeeëgels. Die kun je trouwens ook bij Morimori bestellen – ze smaken zoutig en weeïg).

De sushi is vers, en smelt op je tong. Je kunt schoteltjes van de band pakken, maar kennelijk (zo zei Mayu) is de kwaliteit beter wanneer je het direct bestelt via de iPad die voor je op de tafel staat. Ik heb geen idee hoe duur het was, want ik ‘verloor’ bij het betalen en werd dus getrakteerd (oh Azië… Gelukkig paybacktime bij het diner), maar ik lees overal op internet dat het ‘reasonably priced’ is, dus de rekening zal geen vervelende verrassing zijn. LIEFDE VOOR SUSHI.

Curio espresso and vintage design

Dit schattige cafeetje wordt gerund door een Amerikaan die  met zijn Japanse vrouw vanuit Seattle naar Kanazawa is verhuisd. Fijne plek om rustig te lezen terwijl je nipt van je ‘zesty mocha’, een mochaccino met sinaasappelschil.

Melon-Pan Icecream

Voluit: ‘World’s Second Best Freshly Baked Melon-Pan Icecream’. Ja, wat dit nou weer is… Ik kwam het tegen om de hoek van het Museum of Contemporary Art, tegenover het Modern Literary Museum. De combinatie van warm, versgebakken cake-achtig brood met ijs is, ehm, heel calorierijk en héél lekker. Als dit World’s Second Best is, waar is die nummer 1 dan?! (Meloen slaat trouwens alleen op de vorm van het broodje, niet op de smaak).

Melon-Pan Bun. Foto van jpninfo.com

Melon-Pan Bun. Foto van jpninfo.com

Accommodatie

Omdat ik maar 1 nachtje in de stad sliep, en Mayu’s werk te druk was om bij haar te slapen (Japanese working life..) sliep ik in het Good Neighbors hostel. Lekker dicht bij het station, je kunt naar alle leuke wijken lopen, en vol met backpackers. Ik had eigenlijk een dorm geboekt, maar kennelijk was die vol want ik kreeg een upgrade naar een eigen kamer. Helemaal niet erg. Hostel is een aanrader, aardige staff, overal waterkokers en magnetrons voor je instant food, en ik geloof dat ze ‘s avonds gratis alcohol hadden waar ik echt veel te moe voor was.

Heb je nog andere tips of vragen over Kanazawa? Laat het hieronder weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.