Japan
Leave a comment

5 tips om goedkoop te eten in Japan

Eten op een Japanse universiteit

Vergeleken met andere landen in Azië is Japan een behoorlijk duur land. Dat is jammer, aangezien het ook een fan-tas-tisch land is om doorheen te reizen. Toch kun je (als je je best doet) een hoop besparen op je dagelijkse kosten.

Aangezien we niets betaalden voor onze accommodatie in Japan (we konden gratis verblijven in ruil voor een paar uurtjes werk in het hostel – hier zal ik later nog een blog over posten), was de grootste kostenpost voor ons het eten. Elke dag was het weer de vraag wat en waar we zouden eten, en we hebben in al die tijd eigenlijk vrijwel nooit in een ‘fancy’ restaurant gegeten. Dat hoefde ook niet, want er zijn een hoop low budget-opties waarmee je toch goed kunt eten tijdens je reis.

Eten op de universiteit

Veel mensen weten het niet, maar je hoeft geen student te zijn om te kunnen eten in de cafetaria van Japanse universiteiten. Ik hou ervan om dit soort dingen uit te proberen – het is natuurlijk geen Michelin-restaurant, maar hoe leuk is het om omringd te zijn door Japanse studenten, allemaal druk bezig met hun tentamens en essays en studentenleven. Ik ben een keer gaan lunchen op Kyoto University. Het is even zoeken naar de goede hal, maar je kunt gewoon een dienblad pakken en het buffet aflopen – inclusief toetjes. Voor onderstaande maaltijd was ik zo’n €4 kwijt. Kip met saus, koolsalade, aardappelsalade en gekarameliseerde zoete aardappel. Een goede tip voor de ultieme lokale ervaring…

Eten op een Japanse universiteit

Eten op een Japanse universiteit

 

Kaiten Sushi

Met kaiten sushi worden de restaurants bedoeld waar je je bordjes zelf van een loopband pakt. De goedkoopste rekenen 100 yen per bordje, dus zo’n €0,75 (meestal per twee sushi). In Kyoto zat er een fantastische kaiten sushi op Kawaramachi Dori, rechts van de Pachinko-gokhallen. Beter kan ik het niet omschrijven, want het restaurant is nergens op het internet te vinden – maar de sushi is er geweldig en aan het eind van de avond was ik een tientje kwijt.

Tip: sla de hamburgersushi over, tenzij je in een experimentele bui bent.

Bij de kaiten sushi in Kyoto

Bij de kaiten sushi in Kyoto

Supermarktmaaltijden

In Nederland ben ik niet zo’n fan van kant-en-klaarmaaltijden: het is meestal een vies prutje voor mensen die het druk hebben, met een verpakking waar dingen op staan als “authentiek gegaard” en “traditioneel recept” enzo. In Japan is de supermarktsushi echter helemaal prima, en misschien zelfs beter dan de sushi die je hier in restaurants eet. Vers, zacht, en een grote bak kost zo’n €7.

Daarnaast heb je nog een hoop andere maaltijden in de supermarkt, zoals varkenskoteletjes en okinomiyaki (een Japanse omelet). Deze zijn ehm, niet altijd even lekker als de sushi. Je kunt het proberen, maar ik zou zeggen: blijf gewoon bij de sushi.

Tip: ‘s avonds laat worden de verse producten van de supermarkt met korting verkocht, en neem je sushi mee voor de helft van de prijs.

Een kant-en-klaarmaaltijd in de supermarkt

Een kant-en-klaarmaaltijd in de supermarkt

Zelf koken

Wat ook fijn was, is dat we in Japan de keuken van het hostel konden gebruiken. Nadat we één keer een zak rijst en spaghetti kochten, konden we een tijdje vooruit met losse ingrediënten. We zijn groot fan geworden van de Japanse curry-zakjes à €1 per persoon, hoewel ze op het laatst wel een beetje ons strot uitkwamen. Ook kun je in de supermarkt een voorraadje instant noodles inslaan, en die in het hostel klaarmaken.

De meeste hostels hebben een keuken (staat ook meestal aangegeven als je het online boekt), maar ik kan me voorstellen dat je liever buiten de deur eet als je eindelijk een keer in Japan bent. Toch kan het voor ontbijt en lunch wel veel geld schelen als je dit zelf in elkaar flanst!

Extra tip: in plaats van dat je de hele dag door flesjes drinken koopt, kun je ook gewoon een grote fles meenemen met water uit het hostel. Superhealthy, no sugar, zero calories.

Fastfood

Het Japanse fastfood beperkt zich vooral tot beef bowls (rijst met vlees en een topping, het is niet gezond maar de smaak is oké), curryschotels (de Japanse curry is anders dan Indiase en Thaise), en burgers. Het heeft in ieder geval meer smaak dan wat je in een Nederlandse snackbar bestelt. Voor een maaltijd ben je meestal rond de €3 of 4 kwijt.

Voor de lunch zijn de convenience stores die je letterlijk op elke hoek vindt ook heel geschikt. Je kunt hier allerlei warme dingen halen (PROBEER DE PIZZA-BUN: een bapaobroodje met bolognese-saus waar ik nog vaak aan terugdenk). De meeste snacks zijn zo’n €1.

Hebben jullie nog andere tips? Laat ze hieronder achter in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.