Bijzonder eten, Japan
Leave a comment

Drie aparte dingen die ik in Japan at

Okonomiyaki

Jawel, na mijn lijstje van ‘aparte dingen die ik in Taiwan at’, nu ook eentje voor Japan! Toen ik een paar jaar geleden naar Japan ging, had ik eigenlijk geen idee wat ik kon verwachten qua eten. Sushi en sashimi – die waren wel bekend, maar dat eten de Japanners zelf natuurlijk niet elke dag. Een van de leukste dingen van reizen vind ik nieuwe gerechten proberen en ontdekken (gelukkig maar, anders heb je als Nederlander al snel een probleem in het buitenland). Hieronder daarom drie gerechten die ik in Japan uitprobeerde, en die daar wél dagelijkse kost zijn, maar hier juist relatief onbekend zijn.

1. Okonomiyaki
Okonomiyaki betekent letterlijk ‘gegrild zoals je het wil’, en dat komt erop neer dat dit een soort pannenkoek is waar je van alles in kunt doen. Gesneden kool en beslag zitten er vrijwel altijd in, en bovenop worden okonomiyaki-saus en mayo gegooid. Voor de rest zijn de mogelijkheden eindeloos. De vulling kan bijvoorbeeld bestaan uit rundvlees, octopus, of (als vegetarische optie), kimchi.

In Kyoto zat een heel leuk klein barretje waar ze deze pannenkoeken voor je neus bereidden op een hete grillplaat.De kool maakt het lekker knapperig, de vulling is hartig en door de sauzen is het de ideale vette hap naast een glaasje saké.

En dacht je dat deze pannenkoek nog niet vullend genoeg was? Op de ‘Hiroshima-stijl’ doen ze er ook nog eens sobanoedels doorheen. In de Kansai-regio serveren ze okonomiyaki juist met rijst. Voor mij niet nodig, ik eet ‘m zo wel. 🙂

Okonomiyaki

Okonomiyaki

2. Takoyaki
Nog zoiets fantastisch: takoyaki. Ik zie dit gerecht altijd als het Japanse equivalent van onze oer-Hollandse poffertjes. Takoyaki zijn een soort hartige deegballetjes met stukjes octopus erin. Ze worden als snack gegeten (en zijn daarmee een van de weinige Japanse streetfood-gerechten), of als avondeten.

In Japan hebben Jelmer en ik ze zelf gemaakt in het hostel waar we werkten, daar hadden ze namelijk een elektrisch takoyaki-apparaat, dat op een poffertjespan leek. Hier deden we eerst stukjes octopus in, en vervolgens het beslag. De balletjes moesten we daarna blijven omdraaien, zodat ze mooi rond werden (dit was veel moeilijker dan het leek, want mijn balletjes lagen er al snel een beetje moedeloos en in elkaar gezakt bij). Net als de okonomiyaki niet zo gezond, maar wél een gezellige manier van eten.

Takoyaki maken

Takoyaki maken

3. Natto
En dan was er nog… natto. Laat ik het zo stellen: gezond is het zéker. Natto wordt namelijk gemaakt van gefermenteerde sojabonen, en daardoor schijnt het heel goed te zijn voor je darmflora. Maar voor bijna alle gefermenteerde dingen geldt: je moet ervan houden. Ik ben geen moeilijke eter, maar dit vond ik toch lastig om weg te werken. Het ergste vond ik nog wel die slijmerige structuur. (Japanners zijn hier trouwens ook niet allemaal gek op, het wordt vooral in het oosten en noorden gegeten).

Om natto te maken worden de bonen een paar dagen lang in stro gelegd op kamertemperatuur, en bacteriën doen ondertussen het werk. Tegenwoordig kun je het al kant-en-klaar kopen in de Japanse supermarkt. Het wordt gegeten als tussendoortje, of geserveerd met rijst. Japanse studenten eten het -lekker low-budget – op een geroosterde boterham. Tsja, dat studenten-eten niet om naar huis te schrijven is, blijkt een universeel ding te zijn…

Natto

Natto

Leuk om te lezen? Ik heb een paar weetjes uit dit artikel uit de Foodwiki van Thuisbezorgd. Hier vind je achtergrondinformatie van héél veel wereldgerechten, plus bijbehorende tafelmanieren van allerlei landen (zodat je niet, zoals ik, gaat drinken uit het bakje met water dat voor je handen bestemd is). Als je meer wil weten over de gerechten hierboven, kun je ook op de foto’s klikken, dan kom je bij het bijbehorende artikel terecht.

Wat is het raarste gerecht dat jullie ooit in het buitenland hebben gegeten? En hebben jullie wel eens culturele missers gemaakt aan tafel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.