Laos
Leave a comment

Stomende sauna’s en scheurende scooters: 24 uur in Luang Namtha, Laos

Eigenlijk is het tegen m’n principes om maar 24 uur op een plaats te blijven, maar goed, het kon even niet anders. Begin dit jaar deed ik mijn veldwerk in China, en moest ik even een dagje het land uit, omdat ik een 2 x 30 dagen visum had (lees hier over mijn meest frustrerende visumervaringen…). Vanuit het tropische Xishuangbanna in China reisde ik met de bus over de grens met Laos, naar Luang Namtha. Zo kreeg ik de uit- en instempel in mijn paspoort die de bureaucraten graag wilden zien, en ik trakteerde mezelf maar gelijk op een dagje in Laos, waar ik nog nooit was geweest.

Het viel op dat je meteen merkt dat je in een ander land bent wanneer je de grens met Laos oversteekt. Je zou zeggen dat grenzen ook maar kunstmatige lijnen zijn die ooit door mensen zijn bedacht, maar vanuit de bus waren de verschillen groot: kleine houten huisjes op palen in plaats van betonnen structuren, en ik zag zowaar een olifant (als je daar niet op bedacht bent is dat even heel raar. Yo, loopt daar een olifant?!). Natuurlijk zijn deze verschillen niet direct te wijten aan zo’n grens zelf, maar wel aan bijvoorbeeld het BNP van Laos, en de nationale identiteit die verspreid (en gepromoot) wordt tót de grens.

Nadat ik mijn spullen in m’n hotelkamer had gezet (het was zo’n ongemakkelijk moment waarop je de enige met een backpack bent in een stralend hotel) en een buskaartje had gekocht, ging ik het plaatsje verkennen. Het is eigenlijk heel klein, maar er zijn toch veel reizigers die hierheen komen voordat ze zich over China verspreiden. Hier een greep uit de dingen die je niet mag missen in Luang Namtha:

Huur een scooter

Ja! Als je niet zolang de tijd hebt, zoals ik, is dit de ideale optie. Welke weg je ook ingaat, je komt langs de mooiste bergpaadjes en velden. Op de hoofdweg (waar eigenlijk alles plaatsvindt) heb je meerdere punten waar je fietsen en scooters kunt huren. Tip: Zorg dat je genoeg benzine hebt. Ik dacht leuk naar het nabijgelegen Muang Sing te gaan, maar dat bleek eigenlijk helemaal niet nabijgelegen te zijn, en was 65 km verderop. Ik redde het maar net op een volle tank, en onderweg waren er geen pompstations. Toch best wel zuur als je halverwege radeloos naast je scooter staat.

Ga naar de ‘herbal sauna’

Als je letterlijk een stukje Laotiaanse cultuur wil opsnuiven, ga je naar de ‘herbal sauna’, die herbal is vanwege de kruiden die bij de ‘stoombak’ worden gelegd. Nadat ik hier op internet over had gelezen was ik alweer helemaal in m’n avontuurlijke mood. Geen idee waar ik moest zijn (hij bevindt zich ‘naast het Panda restaurant’, maar dat is een redelijk vage omschrijving), maar toch gevonden in het donker. De sauna is grappig genoeg in één van de houten huisjes op palen, en daarboven ziet het er toch professioneel uit: er is een omkleedruimte, kluisjes, een afspoelhoekje en zelfs een paar banken met een tv, als ik het me goed herinner. Je krijgt een sarong om om te doen, en een handdoek, en er zijn aparte sauna’s voor mannen en vrouwen. De sauna zelf is een pikdonker, heet kabinetje waar je naast wildvreemden in stilte zit te puffen. In ieder geval een leuke ervaring, en door de toegevoegde kruiden voel je je  er nog gezonder door dan bij een gewone sauna!

Bezoek de avondmarkt

Voor je Laotiaanse gerechten ga je naar de avondmarkt op de hoofdstraat, waar je je maaltje bij elkaar kunt scharrelen bij alle verschillende kraampjes. Veel lokale inwoners verdienen hier particulier wat bij met hun gerechten, dus je ondersteunt ook de gezinnen in de stad (in plaats van dat al het geld naar één restaurant gaat).

Boek een tour

Rondom de hoofdstraat van Luang Namtha vind je tientallen touroperators die je één- of meerdaagse trekkingen aanbieden. Je kunt je er voor eentje inschrijven, en als er zich uiteindelijk genoeg mensen aanmelden, kun je ook daadwerkelijk gaan. Veel agencies zijn ecologisch verantwoord, dus dat is in ieder geval goed. Zelf heb ik dit niet gedaan, ik had maar 1 dag, maar er zaten zeker leuke hikes en trekkings tussen. De regel van ‘hoe meer je betaalt, hoe meer je krijgt’ schijnt hier wat betreft kwaliteit van de tours trouwens wel op te gaan.

Hoe klein het plaatsje ook is, je hoeft je in ieder geval niet te vervelen tijdens een stop in Luang Namtha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.