Maleisië
Leave a comment

10 dagen Kuala Lumpur: malls en street food (maar geen ramen)

Na een langdurige verwaarlozing van deze blog, en mijn voornemen om gewoon eens vaker dingen te posten, hier eerst een post over de stad waar we 10 dagen zaten: Kuala Lumpur. Hier wilden we even bijkomen van Indonesië, want een maand van hot naar her hupsen is best vermoeiend (dit klinkt weer lekker decadent, zeg).

Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië, is een hub vanwaar je door kunt reizen naar heel Azië. Grote kans dat je hier overstapt wanneer je een vlucht boekt naar deze regio. Het is een moderne stad, met een goede infrastructuur (yay, monorail!), en het leukste is dat allerlei culturen hier samenkomen. Chinese, Indiase, Thaise en Maleisische mensen zitten overal in de stad met hun eigen restaurantjes en tempels. Het is een beetje heel Azië in het klein, dus.

Met de LRT: net een achtbaanritje door de stad

Met de LRT: net een achtbaanritje door de stad

De eerste twee dagen waren leuk, alles was nieuw, we keken onze ogen uit in de wirwar van wijken en culturen, en deden ons tegoed aan het fantastische eten op straat. De ene dag Chinees, dan weer Indiaas, en zo waanden we ons even in allerlei andere landen. We hebben nog een paar tempels bezocht, en het is leuk om te zien hoeveel verschillende stijlen er te zien zijn door de stad.

De dagen daarna hebben we onszelf geprobeerd te vermaken met de bioscoop (The Revenant is heel intens), malls, koffietentjes en eten. Best lekker hoor, om gewoon met laptop in een cafeetje te zitten en te doen alsof je al jaren in de stad woont. En een beetje winkelen is ook wel fijn na een paar maanden in typische reizigersoutfits.

De laatste dagen brachten we uiteindelijk neerslachtig door in onze hostelkamer, die volgens mijn vader (die ‘m via Skype zag) eigenlijk veel weg had van een inloopkast. Geen ramen, en alleen een matras die er precies inpaste. Ons hele bioritme raakte in de war, want elke keer als we naar buiten liepen leek het weer ochtend, omdat er binnen geen daglicht was. Af en toe sleurden we onszelf naar een mall, want we hadden niet eens zin om een highlight op te zoeken, en in de mall werden we depressief van de enorme hoeveelheid troep die mensen dag in, dag uit weer kopen. Ongelooflijk.

Oke, tot zover mijn klaagzang over Kuala Lumpur (als je hier gewoon een paar dagen blijft, of dagtrips maakt naar de omgeving, heb je waarschijnlijk een leuke tijd hier). Hieronder toch nog enkele tips voor de stad, anders is dit wel een heel karige post.

Doen in Kuala Lumpur

Chinatown

Zoals eigenlijk elke grote stad heeft ook Kuala Lumpur een Chinatown, maar dit is wel even iets anders dan de Zeedijk in Amsterdam. Het is echt een klein stukje van China in Maleisie. Het leven vindt plaats op straat, overal kun je Chinees eten halen en ook de winkels, tempels en teksten zijn… Chinees. Leuk om doorheen te struinen en (als je het aankunt) een markt over te lopen, waar de geur van dode dieren je al snel tegemoet komt. Hmmm. De meeste hostels zitten in deze buurt, en met de nabijgelegen LRT (bovengrondse metro) kom je overal.

Thean Hou Tempel

De Thean Hou tempel ligt niet, zoals je zou verwachten, direct in Chinatown maar op een nabijgelegen heuvel. Hier gingen we heen met Chinees Nieuwjaar, en zo’n beetje elke Chinese Maleisier uit de regio was hier te vinden. Er waren optredens, een cheesy presentator, en héél veel rode lantaarns, waardoor de tempel er betoverend uitzag. Het klinkt misschien raar, maar zelfs in China heb ik weinig tempels gezien die zo mooi en zo groot waren – dit complex is enorm, en bestaat uit meerdere verdiepingen. Helemaal beneden heb je een soort van kantine/souvenirwinkels, en bovenaan heb je een mooi uitzicht.

Thean Hou Tempel

Thean Hou Tempel

Little India

Naast een stukje China heb je ook een stukje India in de stad. Zelfs de gebouwen doen Indiaas aan, vol kleuren en bogen. Je vindt hier veel winkeltjes met Indiase kleding en accessoires, en de restaurants zijn geweldig: meestal een buffet, waar je een bord of bananenblad met rijst in je handen krijgt en je zelf de rest erop gooit. Genoeg vegetarische opties, maar ook veel vlees. Alles is even lekker, schep alleen niet meer op je bord dan je op kunt want food waste is niet oké.

Kleurige gebouwen in Little India

Kleurige gebouwen in Little India

Heerlijkheid op een bananenblad

Heerlijkheid op een bananenblad

Petronas Towers

De hele stad lijkt te draaien om deze twee torens, en je komt ze overal tegen op plaatjes en posters. Daarnaast zijn ze hoog dat je ze meestal ook daadwerkelijk ziet, waar je ook bent in de stad. Van 1998 tot 2004 waren ze de hoogste gebouwen van de wereld. Vergane glorie, want kennelijk heeft een ander gebouw nu het record in handen. Maar het zijn alsnog de hoogste Twin Towers… Nouja, als je in KL bent, kun je dus niet om ze heen. En als je er echt van wil genieten ga je naar een Skybar in de buurt, waar je de skyline van de stad kunt zien.

Petronas Towers

Petronas Towers

Botanische tuinen

Dit is misschien niet iedereen’s cup of tea, maar het liefst ga ik in elke stad naar de botanische tuinen. Vogels, natuur, rust… En dat midden in de stad. (Zo ging ik in Beijing ook vaak naar de tuinen, lees hier). De botanische tuinen zijn in KL gratis, maar je moet wel betalen als je de speciale delen in het park wil bezoeken, zoals de vlindertuin en de vogeltuin.

Malls…

Ik heb nog nooit zoveel malls gezien als in Kuala Lumpur. Bij KL Sentral liepen we de ene uit, en daar was de volgende alweer. Nu ik erover nadenk hebben wij dat soort winkelcentra helemaal niet in Nederland: we hebben wel warenhuizen en winkelstraten, maar geen overdekte complexen waar je alle bekende winkels bij elkaar vindt. De meeste malls hebben ook nog een foodcourt: een etage met verschillende loketjes waar je je eten bij elkaar kunt hosselen en in het midden gaat zitten. Zoiets moeten we dus in Nederland introduceren! Supermakkelijk, want als je met meerdere mensen bent haalt iedereen gewoon wat ‘ie lekker vindt. Mocht je het winkelgebeuren nog gekker willen, in de Berjaya Times Square mall loopt een achtbaan door het winkelcentrum…

Bioscopen…

Als je al lang onderweg bent, is het best wel fijn om even weg te dromen in een andere wereld. De meeste Amerikaanse blockbusters draaien ook in bioscopen in Kuala Lumpur, met daarnaast nog een regionaal aanbod van Kantonese, Maleisische, en Taiwanese films. Als de film zelf niet Engelstalig is, is er voor zover ik weet altijd Engelstalige ondertiteling. Je kunt o.a. in de KLCC Mall een bioscoop vinden, van GSC (de Maleisische Pathé, zeg maar). Kijk op http://gsc.com.my/ voor het actuele filmaanbod. En neem een jas mee, want de airco staat flink hoog.

En verder…

– Voor fantastische pasta in een leuk cafeetje ga je naar Aku Cafe.

– Als je een grote boekwinkel zoekt, vind je die in de KLCC mall (Kinokuniya).

– Voor het meest kunstzinnige drankje dat je ooit hebt gehad, ga je naar Coffee Stain by Joseph.

3D latte art! Kan helaas alleen maar met koude chocolademelk.

3D latte art! Kan helaas alleen maar met koude chocolademelk.

Hier dan de hamvraag: Hoe lang hebben jullie doorgebracht in KL en waar hebben jullie je mee vermaakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.