Marokko, Reizen
comments 2

Dwalen door de medina van Fez

De medina van Fez

Wat doe je als je ziet dat je ergens een weekje vrij hebt tussen de colleges door? Precies, je gaat naar de website van Ryanair en kijkt welke cheapo vluchten rond die tijd beschikbaar zijn. Zo ging het dus ook vorig jaar mei, en hadden vriend + ik voor €70,- p.p. een retourtje Marokko te pakken. Dat is goedkoper dan een eersteklas-retourtje Zaandam – Maastricht! Ik bedoel maar. Onze vlucht vloog van Eindhoven (de eerste keer dat ik op dat vliegveld kwam, weer eens wat anders dan massive Schiphol) naar Fez, een stad in het noorden van Marokko. Hier een greep uit de dingen die je niet mag missen daar:

(Ver)dwalen in de medina
De medina is het oudste gedeelte van steden zoals Fez, en wordt omringd door stadsmuren. Als je ho(s)tel in de medina ligt (wat natuurlijk wel zo leuk is), zorg er dan voor dat je op de één of andere manier de weg kunt onthouden, of dat je samen bent met iemand die dat kan. Mijn mentale plattegrond is niet zo goed – om links en rechts uit elkaar te houden moet ik nog ezelsbruggetjes gebruiken – maar gelukkig hoeft m’n vriend maar één keer ergens te lopen om het hele gebied op z’n duim te kennen. HOE DAN. In ieder geval, de sfeer in de medina is fantastisch, om elk hoekje zie je weer een ander gebedshuis, winkelstraatje of binnenplaatsje.

Naar de leerlooierijen
Hier worden op een pleintje en op daken dierenhuiden van het haar ontdaan (met duivenpoep, want daar zit ammoniak in), en vervolgens gelooid, geverfd met natuurlijke kleurstoffen en gedroogd. Best leuk om een keer te zien. En hier in de buurt kun je natuurlijk oneindig veel leren tassen, sleutelhangers en andere leren shizzle kopen.

Jardins Jnan Sbil
In elke stad zou je eigenlijk een park of (botanische) tuin op moeten zoeken. Meestal is het stadsleven hectisch en in het park kun je tenminste even relaxen, het buurtleven opsnuiven en mensen kijken. In deze tuinen in Fez vind je de mooiste bloemen en waan je je even in een klein paradijsje.

Eten en drinken
Hmmm, we hebben zulke lekkere dingen gegeten in Fez. Denk aan fantastische tajines met alle soorten groenten en vlees die je je kunt bedenken. En suikerzoete muntthee met honing, waarbij je het glazuur van je tanden voelt smelten. Verse olijven, dadels en andere dingen die je gelijk in je mond wilt stoppen. Oja, en pannekoeken met La Vache Qui Rit. Ik weet niet wat het is, maar overal en op elke straathoek is er La Vache Qui Rit.

Onze hotelervaring in Riad Doha was trouwens wel… apart. Enorm vriendelijke mensen – twee mannen die het runden, maar behoorlijke zuiplappen. En daardoor lagen ze niet helemaal lekker onder de mensen uit de buurt. Als we over straat liepen en mensen vroegen waar we verbleven schudden ze al meewarend hun hoofd en waarschuwden ze ons voor deze ‘slechte mensen’. Dat vonden wij wel  meevallen, tot de laatste dag, toen er kennelijk een feestje tot 3 in de nacht werd gehouden waarbij mensen op het dakterras precíes boven ons hoofd met tafels en stoelen gooiden (zo klonk het althans) en om de haverklap omvielen. Maar goed, met weinig slaap konden we tenminste slapen in het vliegtuig terug.

Wil je nog andere plaatsen bezoeken in Marokko? Lees hier mijn post over Chefchaouen.

2 Comments

  1. Japke says

    Wat leuk om je berslag over Marokko te lezen! Twee jaar geleden was ik nog in Fes, midden in de zomer in de hitte. Die kleine straatjes gaven toen de broodnodige verkoeling…

    • Janne says

      Grappig dat jij er ook geweest bent! In de zomer lijkt me wel pittig, wat dat betreft ben ik blij dat we in mei gingen.. Heb je ook nog andere plaatsen in Marokko bezocht, en welke vond je het mooist? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.