Marokko, Reizen
Leave a comment

Mooi blauw is niet lelijk in Chefchaouen

Olé, een hittegolf is op komst, en die knalblauwe luchten doen me denken aan… Een bepaald Marokkaans dorpje! Vorig jaar mei ging ik met m’n vriend naar Marokko, waar we drie plaatsen hebben bezocht: Fez, Meknes en Chefchaouen. Alledrie hadden ze wel hun eigen charme, maar een béétje verliefd werd ik toch echt op die laatste plaats. Chefchaouen ligt in het noorden van Marokko, en staat bekend om… zijn blauwheid (Google voor de vorm even op Chefchaouen en klik op afbeeldingen. Ja, oogverblindend!). Van de huizen wordt gezegd dat ze rond 1930 blauw zijn geverfd door Joodse vluchtelingen, die in blauw de kleur van de hemel zagen. En hier kom je er pas achter hoeveel verschillende soorten blauw er zijn. Lichtblauw. Donkerblauw. Babyblauw. Azuurblauw. Mauve.

Rond de tijd dat wij gingen was het heerlijk rustig, maar sowieso hangt in het hele dorpje een héél relaxed sfeertje (misschien ook omdat in nabijgelegen streken overal marihuana wordt geteeld..?). Het eten is heerlijk (lees: ontbijt met fruit, ei, olijven, honing, dadels en alle mediterrane dingen die je je kunt bedenken) en je wordt gewoon heel erg vrolijk van die mooie kleuren en fotogenieke scenes die je overal ziet. Kijk trouwens niet raar op van bordjes en wegwijzers in het Spaans: met die taal kom je hier verder dan met Frans, omdat Chefchaouen zo noordelijk gelegen is – even de zee over, en je bent in Spanje.

De beste manier om hier je tijd door te brengen? Gewoon verdwaald raken in de blauwe straatjes en steegjes. (En geloof me, als ik hier zonder m’n vriend was gekomen was ik nog steeds verdwaald. Alles is blauw en lijkt ongeveer op elkaar, maar hoe hij het klaarspeelt om vanaf het begin al een soort denkbeeldige plattegrond in z’n hoofd te hebben… Pure magie). Ook leuk is het om naar de top van de heuvel te lopen, waar je een klein kerkje hebt, maar bovenal een fantastisch uitzicht over alle blauwe gebouwtjes. Én in het stadje zelf is nog een hamam (wel mannen en vrouwen gescheiden, en op aparte tijden).

Je kunt vanaf Fez met de bus naar Chefchaouen (buskaartje is te kopen op het Gare Routière busstation). Maak van Chefchaouen geen dagtrip, maar blijf er sowieso één of twee nachten slapen! Wij zaten in ‘Dar Antonio’, een leuke guesthouse waarin we een kamertje hadden. Niet heel groot, maar wel inclusief mooi versierde ramen en fijne vloerkleden. De badkamer was gemeenschappelijk en zag eruit als een soort grot met een douche erin… Weer eens wat anders.

Als je nog niet overtuigd bent… Hier wat foto’s:

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.