Mongolië, Reizen
Leave a comment

Naadam vieren in Mongolië

Het is alweer bijna 3 jaar geleden dat ik Naadam vierde in Mongolië. De liefhebbers van dit land zullen meteen weten waar ik het over heb, maar voor degenen die nu denken ‘Naa-wat?’ een korte uitleg: Naadam is het nationale festival van Mongolië, dat ieder jaar overal in het land gehouden wordt. Ik vierde het twee jaar geleden in Ulaanbaatar, de hoofdstad van het land.

Tijdens het drie-daagse festival worden drie sporten beoefend: worstelen, boogschieten en paardenrennen. Veel hostels verkopen tickets voor de openingsceremonie en de spelen, en zelf heb ik één dag meegepakt. Door de hele stad kun je de Mongoolse vlag op je wang laten plakken en op tv worden de wedstrijden ook uitgezonden. Best vet om in het land te zijn tijdens de nationale feestdagen!

In het stadion kijk ik eerst met wat hostelgenootjes naar het boogschieten en worstelen dat daar plaatsvond. Niet echt sporten die je op Nederlandse sportevenementen snel zult zien, en daarom des te leuker om van dichtbij mee te maken. En dan de paardenrennen… Wat mij betreft het hoogtepunt van het festival, want in plaats van de arena ga je naar een gebied buiten de stad. Na anderhalf uur in een volle bus stap je uit tussen de heuvels, waar wonderlijk genoeg een soort ‘Lowlandssfeertje’ hangt: iedereen is relaxed, mensen hebben hun tentje opgezet en zijn lekker aan het barbecueen op het gras. Het enige verschil is dat er af en toe iemand op een paard in volle galop voorbijdendert. De races zelf zijn echt fascinerend: 8-jarige jongetjes die zonder zadel en zelfs zonder schoenen in rengalop over de vlaktes scheuren – superindrukwekkend. Af en toe zie je een jongetje half naast z’n paard hangen, of komt een paard alleen over de finish, want aan de races zijn wel de nodige risico’s verbonden…

Zin om hier volgend jaar bij te zijn? Let dan wel op: het is lastig om in de week voor Naadam een trein naar Mongolië te pakken, want je bent niet de enige die rond die tijd in het land wil zijn. En houd er rekening dat veel winkels dicht zijn rond de tijd van het festival. Сайхан наадаарай of fijne Naadaam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.