Nepal, Reizen
comments 2

Yoga, meditatie en knoflook pellen in Pokhara

yoga pokhara

Zolang ik voorlopig geen grote reizen maak, heb ik in ieder geval tijd om alle vorige reizen eens op een rijtje te zetten. Zo gingen we twee jaar geleden naar Nepal, een land waar ik in ieder geval niet zoveel van wist. Ik associeerde het vooral met yoga, meditatie en ‘op zoek naar jezelf’ – niet echt dingen waar ik normaal voor te porren ben. (Een beetje stereotypes zijn dit wel, en gelukkig hebben we tijdens de reis wel meerdere kanten van het land gezien). Maar toen we in Pokhara een ‘yoga retreat’ tegenkwamen, dachten we toch ook wel: je bent niet in Nepal geweest als je dit niet hebt uitgeprobeerd.

We gingen naar de Sadhana Yoga Retreat, dat in een dorpje nabij Pokhara ligt. Niet heel makkelijk bereikbaar: nadat je met de auto bent afgezet moet je nog wel een stuk door de heuvels lopen met al je bagage. Maar dan weet je in ieder geval dat je op een wat meer afgelegen plekje zit, ver van de vieze uitlaatgassen in de stad.

Het yogacentrum wordt gerund door supervriendelijke mensen. Ik herinner me Durga nog, de eigenaresse, die altijd lachte en letterlijk straalde (ik weet niet of dat door haar inner peace kwam, of omdat ze zwanger was). Aangezien we zelf geen yogafanaten zijn, zouden we één nacht blijven als eerste kennismaking met dit deel van de Nepalese cultuur. Er zaten er nog twee andere gasten, waaronder één Brit die er een maand zou blijven en nu al zo rustig sprak dat ik dacht dat hij de Buddha zelf was geworden.

En als je dacht dat je lekker tot rust komt in een meditatiecentrum: niet per se. De wekker (of eigenlijk de grote bel die geluid wordt in het centrum) gaat namelijk al om 5.30 ‘s ochtends. Het deed me een beetje denken aan m’n krantenwijkje van toen ik 16 was. Het dagschema ziet er als volgt uit:

5.45 – Pre-meditatie
6.00 – Ochtendmeditatie
7.00 – Theepauze
7.25 – Neti kriya
8.00 – Reflexologie
8.15 – Ochtendyoga
9.45 – Wandeling
10.00 – Ontbijt
10.30 – Stoombad
12.00 – Pre-meditatie
12.15 – Middagmeditatie
13.00 – Lunch
15.30 – Karma yoga
16.00 – Popcorn en thee
16.30 – Chanting (zingen)
17.45 – Avondyoga
19.30 – Diner
20.00 – Kaarsmeditatie
21.00 – Ontspannen

Geen tijd om je te vervelen, dus. Behalve even na de lunch, waarin we maar probeerden te slapen. Hieronder de dingen die mij, als niet-yoga-fanaat, het meeste bijstonden:

De kaarsmeditatie
Dit was de eerste meditatie die we meededen. We moesten de hele tijd ‘ohm’ zeggen (ja, het standaardbeeld wat ik altijd had van mediteren), en 6 minuten naar een kaars kijken zonder te knipperen. Terwijl ik m’n best deed voelde ik me niet bepaald rustig worden, ik voelde vooral m’n ogen tranen in hun poging wat vocht op de oogballen te krijgen. Het was zo raar om eerst in de drukte van de stad te zitten, en nu opeens in een ‘geforceerde’ stilte te zijn. Op het eind moesten we degene naast ons buigend groeten, en het lukte echt niet om dit naar m’n vriend te doen zonder te giechelen – het voelde veel te formeel. Ik voel me een beetje stom, maar oke: je kunt niet in een uur leren mediteren.

Thee met ‘nasal cleansing’
Om het ademen te bevorderen gingen we na de thee onze neus + luchtwegen reinigen door een gieter met water in ons neus te stoppen. Hoofd een beetje schuin houden, en hop: het komt er bij het andere neusgat weer uit. Het enige wat ik dacht, was: laat ze deze gieters alsjeblieeeft goed schoon hebben gemaakt. Het zag er hilarisch uit maar lekker was anders, het is eigenlijk hetzelfde gevoel als je in het water verslikken als je kopje onder gaat.

Stoombad
Van tevoren wist ik al niet hoe ik het ‘stoombad’ voor me moest zien, maar dit had ik zeker niet verwacht. Het bestond uit een houten kast waar je in moest staan, en je kreeg doeken op en om je hoofd om de stoom tegen te houden. Ik ben fan van alles waar je niet buiten adem van raakt of spierpijn van krijgt, en dit stoombad was dan ook prrrrima.

Rusttijd
Tijdens de rusttijd probeerden we de verloren tijd in te halen met slapen (we stonden 5.30 op, remember?). M’n vriend Jelmer viel al snel in slaap waarbij hij kennelijk wild droomt: hij maakt allerlei wijde bewegingen en met z’n benen trapt hij in de lucht alsof hij op een fiets zit. Als hij wakker is, vertelt hij dat hij droomde dat hij yogaleraar was, en ik ga dood van het lachen. Godzijdank heb ik het gefilmd.

Karma yoga
Dit klonk heel interessant: eigenlijk houdt het in dat je iets doet terwijl je je er heel bewust van bent, in het hier en nu en helemaal ‘mindful’ enzo. In de praktijk betekende dit: knoflook pellen! Best een leuk werkje, waarbij je inderdaad niet na hoeft te denken en even tot rust kan komen. Maar karma yoga… Nouja, we hadden gewoon knoflook nodig voor het avondeten. De andere yoga was het rek-en-strek-werk, heel veel zonnegroetjes en balansoefeningen.

Chanten
Hierbij kregen we een A4-tje met mantra’s die we gingen zingen. Toen eigenares Durga begon kreeg ik instant kippenvel – elke keer als ze lachte was het alsof de zon doorbrak, en haar stem klonk zo… perfect. Bij het zingen lukte het in ieder geval beter om in een soort van ‘trance’ te komen, misschien wel omdat ik minder hard ‘probeerde’ om me te focussen maar het gewoon deed.

Aanrader? Ja, als je meer over yoga en meditatie wil leren (of wil doen) is dit wel echt een leuke plaats. Ook voor een eerste kennismaking (één nacht), zoals wij deden. Maar als je echt tot je ‘inner self’ wil komen of beter wil worden in meditatie zou ik er toch minimaal een week verblijven. Ik weet dat ik in dit verslag wat sarcastisch klink – omdat we maar zo kort bleven was het misschien lastig om mezelf er zo voor open te stellen terwijl we net uit het contrast van de drukke stad kwamen. Daarnaast ben ik er misschien iets te nuchter voor: ik wil niet op commando stil zijn of nadenken over dingen, dat voelt zo geforceerd. Gedachtes en gevoelens komen en gaan wanneer het moet. En als dat niet spiritueel klinkt…

Het was in ieder geval goed om eens uit te proberen. En de yoga voelde in ieder geval beter en zinvoller dan de yoga in m’n plaatselijke sportschool (dat zijn strekoefeningen, alleen de docent zegt aan het eind standaard ‘namasté’, dus is het yoga). Geïnteresseerd geraakt in zo’n verblijf in Nepal? Klik hier voor de website!

 

 

 

2 Comments

  1. Dit lijkt me tegelijkertijd heerlijk, maar ook erg zwaar! Ik kan nogal druk zijn van mezelf en hou voornamelijk van veel praten 😉 Toch zou ik dit graag eens willen proberen.. Lijkt me bijzonder om eens mee te maken. Nepal heeft sowieso m’n hart gestolen en staat zeker op de lijst om nog eens te bezoeken! Leuk blog trouwens 🙂 Kwam ‘m net toevallig tegen en ik ga zeker nog even verder kijken 🙂

    • Janne says

      Thanks voor je leuke reactie! Ja, zwaar is het zeker, vooral wat betreft de discipline die je moet hebben: vroeg op en vroeg weer naar bed. Maar je voelt wel echt dat het gezond is 🙂 mooi is Nepal he? We waren er drie weken en hebben Kathmandu, Pokhara, Bandipur en Chitwan bezocht. Ik hoop ook dat het toerisme een beetje terugkeert nu na de aardbeving… Op welke plaatsen ben jij precies geweest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.