Verenigde Staten
Leave a comment

Naar Amerika: visum of ESTA nodig?

Williamsburg Bridge

Op mijn 15e ging ik met mijn vader naar New York. Aan de ene kant was New York zoals New York hoort te zijn: mensen stapten haastig in gele taxi’s met Starbucks-frappuccino’s. In Harlem zongen mensen gospel op straat, en kregen we snel stoelen toegeschoven om toe te kijken. Op Times Square liet ik honderden lichtgevende reclameborden in mijn ogen weerkaatsen. En tegelijkertijd was Amerika weer heel anders dan ik had verwacht. Ik had gedacht dat de cultuur wel een beetje hetzelfde zou zijn – integendeel. Mensen zijn zo extravert en spontaan. Dat komt soms een beetje ‘nep’ over (‘How-are-you-sweetie-that’s-a-lovely-dress-you’re-wearing’ is het Amerikaanse equivalent van ‘hallo’), maar als je weet dat mensen gewoon graag een luchtig praatje maken, kan het ook heel leuk zijn. Ik kreeg bijvoorbeeld een hele stapel tijdschriften van een vrouw op een terrasje omdat ik iets te lang haar kant op kijk. ‘Do you want these darling? I’m done with them’, zei ze, en hup. De tijdschriften waren een soort Amerikaanse ‘Privé’, dus dat vond ik als 15-jarige antropoloog-in-spé heerlijk.

Kortom, ik zou nog wel eens die kant op willen, naar San Francisco of Seattle, of juist op een roadtrip door de zuidelijke staten.

Times Square

Times Square

Naar Amerika: visum of ESTA nodig?
Als je van plan bent om naar Amerika te gaan, is het goed om te weten dat je met een Nederlands paspoort over het algemeen géén visum nodig hebt! Je kunt dan naar Amerika reizen met een ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Dit is geen document, maar een soort ‘toestemming’ waarmee je naar de V.S. mag reizen. Fijn, want dat kost veel minder gedoe en geld dan een visum. Bovendien is een ESTA 2 jaar lang geldig (of eerder, als je paspoort eerder verloopt). Je hoeft dus niet voor elke reis naar de V.S. opnieuw toestemming aan te vragen.

ESTA aanvragen? Hier moet je op letten:
– Je mag niet langer dan 90 dagen in de V.S. verblijven. Dagen dat je in buurlanden Mexico, Canada of de Caribische Eilanden verblijft, worden meegeteld met deze 90 dagen. (Vast om te voorkomen dat mensen even snel de grens overgaan en dan weer 90 dagen verlenging krijgen).
– Je mag niet in Amerika werken met een ESTA. Je mag wel op zakenreis gaan, of gewoon als toerist het land bezoeken.
– Je kunt helaas geen ESTA aanvragen als je na 10 maart 2011 in Iran, Irak, Syrië, Soedan, Jemen, Libië of Somalië geweest, of de nationaliteit van één van deze landen hebt. Je moet dan een visum aanvragen.
– Je kunt (zoals in elk land) alsnog bij de douane geweigerd worden, ook mét ESTA, wanneer de douane denkt dat je een bedreiging vormt voor het land. Dit zal in de praktijk niet zo vaak gebeuren, maar de beveiliging is wel behoorlijk streng.

Dat ondervond ik zelf ook toen mijn vader al langs de douane was, en ik als 15-jarig meisje mijn paspoort afgaf aan de nors-kijkende beambte. ‘You look nervous’, zei hij. ‘Oh, really?’ zei ik. ‘I’m not’, maar toen werd ik juist héél nerveus, want wat moet je met zo’n opmerking? Gelukkig mocht ik doorlopen.

Williamsburg Bridge

Williamsburg Bridge

Op je ESTA-formulier staat daarnaast ook de vraag: ‘Ben je van plan om je bezig te houden of heb je je ooit beziggehouden met terroristische activiteiten, spionage, sabotage of genocide?’. Dat vond ik heel droog. Het is in ieder geval lekker recht-door-zee. (In het AD trouwens een artikel over een opa die per ongeluk ‘ja’ had aangekruist bij de ESTA-aanvraag voor baby Harvey. De hele familie moest toen naar de ambassade reizen om ondervraagd te worden, Harvey van drie maanden oud moest hierbij aanwezig zijn, en de toestemming kwam niet meer op tijd waardoor de tickets voor 3500 euro omgeboekt moesten worden. Slik. Goed opletten dus, bij het invullen.)

Je kunt hier in het Nederlands een ESTA aanvragen.

Benieuwd naar New York? Hieronder wat foto’s van mijn eigen bezoek aan de stad. (Helaas is meer dan de helft verloren gegaan omdat ik geen back-up had gemaakt, meh). Die fancy cocktail die je ziet mocht ik trouwens niet opdrinken, omdat de alcoholleeftijd 21 is. Toen ik een slokje wilde nemen kwam er meteen een serveerster aanrennen. Nog een reden om eens terug te gaan dus, ik ben nu 24.

Hier vind je overigens de officiële ESTA-uitleg van de Amerikaanse ambassade in Nederland (website in het Engels).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.