Reisleven
Leave a comment

5 tips om geld voor je reis te verdienen

De opbrengst van toegewijd sparen!

De zomer is aangebroken, en daarmee ook de zomervakantie! Grote kans dat je plannen hebt om ergens heen te gaan waar de zomer iets meer voorstelt dan hier. Ik heb voor het eerst in m’n leven twee maanden fulltime gewerkt, en ik sta versteld hoeveel ik heb kunnen sparen. Tip 0 om geld te verdienen voor je reis is dus gewoon: fulltime werken. Maar aangezien veel scholieren en studenten die optie niet echt hebben, heb ik even nagedacht over de dingen die ik deed om geld bij elkaar te sprokkelen voor m’n reisjes. Zie hier:

1. Neem afstand van je troep

Haal diep adem. Kijk rond in je kamer. Doe je kledingkast open. Besef dat je eigenlijk maar een fractie van de dingen die je ziet, ook daadwerkelijk gebruikt.

Gooi vervolgens al je overbodige shizzle in een XL-tas, en boek een kraam op de IJ-markt! Niets leuker dan je verbazen over de troep die mensen van je willen kopen, andermans levensverhalen aanhoren en staand rijk worden. Wat het goed doet? Kunst/antiekdingetjes, en kleding. Maar ook onze kitscherige kattenbeeldjes gingen in één keer weg, aangezien een kattenvrouwtje er voor viel. Eerder schreef ik trouwens al een verslagje van de vorige keer dat wij op de IJ-markt stonden.

De grotere / duurdere dingen kun je op Marktplaats zetten, daar kun je over het algemeen iets meer geld krijg voor alles wat géén troep is. En voordat je op reis gaat, kun je ook nog een garage sale of avondje organiseren waarbij vrienden en bekenden dingen kunnen overkopen.

2. Een ouderwetse spaarpot

Oké, dit valt misschien niet helemaal onder ‘verdienen’, maar het werkt wel: een ouderwetse spaarpot! Zónder luikje, want – je kent jezelf – anders haal je je gespaarde geld er elke week weer uit. Je moet ‘m dus echt openbreken, als je je geld eruit wil krijgen. Ik kreeg een toepasselijke spaarpot van de moeder van Jel (er stond Love to Travel op), en stopte daar verjaardagsgeld in, munten die in m’n portemonnee rondslingerden en waar ik anders toch maar kroketten van zou kopen, etc. Het was geld dat ik niet echt miste, maar toen we een jaar later op reis gingen had ik… Meer dan 1000 euro! P.S. Het is echt heel leuk om een spaarpot kapot te slaan, dus alleen daarvoor is het ‘t al waard.

De opbrengst van toegewijd sparen!

De opbrengst van toegewijd sparen!

3. Doe eens iets anders op Koninginnedag

Ok, je kunt weer een hele lading bier naar binnen werken op het Museumplein, maar als je daar geen zin in hebt, zijn er altijd nog genoeg opties om wat geld op te halen in plaats van uit te geven. Maak pannekoeken, smoothies, muziek of ga buiten liggen met een bordje ‘ik word slapend rijk’ (elk jaar is er iemand die dit doet en het werkt altijd) (maar het is nu dus niet meer zo origineel).

4. Freelance wat geld bij elkaar

Heb je toevallig skills die je vanachter je laptop kunt doen? Voor anderen? Denk aan: webteksten schrijven, teksten vertalen vanuit het Engels of een andere taal, of logo’s ontwerpen? Op http://www.upwork.com kun je al je freelance-diensten aanbieden. Een betrouwbare site, maar helaas hebben ze net hun ‘fees’ verhoogd, en pakken ze 20% op de eerste 500$ dollar die je bij elke opdrachtgever verdient… Los van dat is het best chill om in je vrije uurtjes achter je laptop te werken.

5. Wees creatief en pak alle kansen aan

Tot slot zijn er nog heel veel random dingen waarmee je wat geld kunt binnenhalen. Je had er misschien nooit aan gedacht, maar je kunt bij de UvA psychologie-proefpersoon zijn en €10 per uur verdienen. Ik heb dit een paar jaar geleden best vaak gedaan – meestal moet je op de campus achter een computer taken uitvoeren. Lees hier meer: https://www.lab.uva.nl/lab/onderzoek/overzicht . Alle beetjes helpen. 🙂

Vraag: Hoe spaar jij voor je reizen, en heb je nog overige tips?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.