Reisleven
comments 12

Lesgeven in het buitenland met je TEFL-diploma

TEFL

Twee zomers geleden haalde ik mijn TEFL-diploma. Say whut? TEFL, oftewel ‘Teaching English as a Foreign Language’. Met dit diploma kun je in veel landen aan de slag als docent Engels. Vooral in China zijn (Westerse) docenten heel gewild, en staan er goede arbeidsvoorwaarden tegenover: kijk niet raar op wanneer je gratis accommodatie en een vergoeding voor je vlucht krijgt bovenop je salaris!

TEFL is dus iets anders dan het “TOEFL”-certificaat, waarmee je aan kunt tonen dat je eigen Engels van een bepaald niveau is. Dat diploma wordt vaak gevraagd wanneer je gaat werken of studeren in het buitenland, maar heeft niets met het lesgeven van Engels te maken.

Benieuwd wat de TEFL-cursus inhoudt? Lees hieronder meer!

Hoe en waar volg je de cursus?

Er zijn meerdere organisaties die de TEFL-cursus aanbieden. Mijne heb ik via http://www.joho.org besteld – zij schrijven je dan in bij i-to-i, de internationale organisatie die de cursussen verzorgt.

In principe is het een online cursus, wat betekent dat je alles vanachter je computer leert. Je kijkt wat video’s, leest de stof en na elk hoofdstukje maak je een paar oefenvragen. Ook maak je na elke paar hoofdstukken een grote opdracht (meestal moet je een lessenplan maken – hoe je dat doet leer je tijdens de cursus), die je opstuurt en na wordt gekeken door een docent. Hij/zij geeft je feedback, en laat je weten of je iets aan moet passen.

Naast het ‘verplichte’ deel van de cursus, waar zo’n 120 uur studie voor staat, kun je uit meerdere specialisaties kiezen: Grammatica voor gevorderden, één-op-één lesgeven, lesgeven aan jonge kinderen en lesgeven in zakelijk Engels (‘business English’). Ik koos voor grammatica voor gevorderden en zakelijk Engels, omdat ik het idee had dat je hiermee toch een soort voorsprong op de TEFL-markt hebt. 🙂 Zakelijk Engels is niet mijn hobby, maar wordt wel enorm veel gevraagd dus wat dat betreft is het fijn als je het op je certificaat hebt staan. Met één-op-één lesgeven had ik al wat ervaring omdat ik in Nederland veel bijles heb gegeven, en gericht op jonge kinderen lijkt me op zich best zinvol, maar ik sta liever voor een klas tieners.

Met het verplichte deel en de specialisaties samen zou ik zo’n 150 uur aan ‘studielast’ hebben, maar zoveel tijd was ik er echt niet aan kwijt. Ik heb wat dagen van mijn zomervakantie eraan besteed, en na wat gereken kwam ik uit op de helft, zo’n 75 uur. Je moet het een beetje goed inplannen, maar de stof zelf is absoluut niet moeilijk. Als je wil kun je ervoor kiezen om nog een praktijkweekend te boeken, waar je zelf ook al wat les gaat geven (voor andere cursisten), zodat je wat ‘hands-on’ ervaring krijgt. Ik heb dit niet gedaan, omdat ik met bijbaantjes vaker heb lesgegeven.

In totaal kostte de cursus me €327. Best wat geld, maar hiermee kun je wel aan de slag in héél veel landen, dus dat geld verdien je wel weer terug. Er zijn ook universiteiten (zoals Cambridge) die hun eigen cursus aanbieden, maar deze zijn ontzettend duur en bieden naar mijn idee niet meer baangarantie dan de goedkopere erkende cursussen.

Wat leer je tijdens de cursus?

Allerlei aspecten van zowel de Engelse taal als lesgeven komen aan bod. Natuurlijk moet je het Engels goed beheersen, dus daar bestaat een deel van de cursus uit, maar misschien wel belangrijker is dat je weet hoe je de kennis goed kunt overbrengen. Daarom leer je om bij elke les een ‘doel’ voorop te stellen – een klein toepasbaar stukje Engels, dat de leerlingen aan het eind van de les kunnen gebruiken. Dat kan een werkwoordsconstructie zijn (zoals de verleden tijd), of het maken van vraagzinnen in de tegenwoordige tijd. Zo krijgen de leerlingen het gevoel dat ze elke les iets praktisch hebben geleerd, en is het voor jezelf makkelijk om hun vooruitgang bij te houden.

Daarnaast leer je over culturele gevoeligheden. In sommige landen is het bijvoorbeeld not done om grapjes over de regering te maken, in andere landen voelen leerlingen zich enorm opgelaten als je hun individuele fouten eruit pikt en als voorbeeld gebruikt, en in weer andere landen moet je geen galgje spelen omdat het nare associaties oproept – toch belangrijk om dit soort dingen te weten! Ook leer je hoe je zo min mogelijk tijd aan het woord bent, en de studenten juist zoveel mogelijk met elkaar laat oefenen. Hier leren ze veel meer van dan wanneer je de hele tijd zelf praat.

Diploma, en dan?

Als je de cursus hebt afgerond, krijg je een papieren diploma toegestuurd, én een digitale versie. Zo kun je alvast je skills laten zien aan toekomstige werkgevers. Waar je kunt werken hangt helemaal van jou af, maar in Azië zijn de meeste vacatures. In China, maar ook Japan en Korea zijn ze altijd wel op zoek naar Engels docenten. Wil je dichter bij huis blijven? Ook in Zuid-Europa en het Midden-Oosten zijn docenten meer dan welkom. Sommige scholen zoeken specifiek ‘native speakers’, maar als een vacature je aanspreekt kun je het altijd proberen! Als ze echt iemand zoeken nemen ze ook wel een niet-native aan.

Vacatures kun je (o.a.) vinden op http://www.eslcafe.com/jobs/ en https://www.tefl.com/job-seeker/. Het salaris loopt uiteen van een paar honderd euro tot 1500 euro. In China verdien je relatief gezien veel, omdat je daar aan leefkosten niet zoveel kwijt bent als bijv. Japan of Korea. Tot nog toe heb ik zelf nog geen lesgegeven met mijn diploma (op een maandje in Indonesië na, maar dat was heel kleinschalig en losjes), maar het is wel een fijn idee dat ik altijd in Azië terecht kan als docent.

Geïnteresseerd geraakt? Klik hier om meer over de cursus te lezen. Oja, de cursus is in het Engels. Maar als het goed is heb je daar geen moeite mee. 😉

P.S. Na de cursus (Jelmer en ik hebben ‘m allebei gedaan) heeft Jel nog een heel handig boek aangeschaft: Essential TEFL Book, met zo’n 300 activiteiten en lessenplannen waarmee je direct voor de klas kunt. Helaas is deze niet meer te koop (wel op Amazon voor $292, maar dat vond ik een beetje prijzig?), maar ik vond onderstaande alternatieven die je misschien op weg helpen:

Vraag: Heb je zelf ervaring met TEFL-cursussen, en lijkt het je leuk om in het buitenland les te geven?

 

 

12 Comments

 1. Olivier says

  Hee, leuk om hier jouw ervaring ivm TEFL te kunnen lezen!
  Nu zit ik met een vraag, stel dat je beslist om enkele jaren engels les te geven in bvb China, heb jij enig idee hoe dat dan zit met je pensioen? Krijg je dan later deels pensioen of hoe werkt dat?

  Alvast bedankt!

  Olivier.

  • Janne says

   Hoi Olivier,

   Bedankt voor je reactie! Pensioen in China, daar heb ik me nooit zo in verdiept om eerlijk te zijn… Ik kwam deze link tegen en hier staat wel het een en ander vermeld. Je zou dan bijvoorbeeld geen pensioen opbouwen hier in Nederland. Maar of je geld opbouwt in China, en dat uitgekeerd kan krijgen voor je pensioenleeftijd..? Daarnaast zijn (openbare) scholen zijn ook weer wat anders dan grote bedrijven. Kortom: geen idee. Als je erachteraan gaat, zul je in ieder geval héél veel zelf moeten regelen denk ik zo, en dat kan in China behoorlijk lastig zijn. Als je er meer over weet, wil je het me dan laten weten?

 2. De gelukkige reiziger says

  Super gaaf!
  Rond welk niveau ligt het Engels een beetje?
  Ik zou zelf de 1 op 1 lessen willen geven en jongeren. En misschien ook wel online om zo toch te kunnen reizen!

  Groetjes de laatbloeier!!!

  • Janne says

   Leuk! Het niveau van Engels gaat niet héél erg de diepte in, het blijft een beetje hangen rond grammatica. Het grootste gedeelte van de cursus gaat in op het ontwerpen van lessen. Als je ondertussen wil blijven reizen is zo’n online cursus inderdaad een goede optie! 🙂

 3. Kaylie says

  Hallo Janne,

  leuk om dit zo te lezen! Ik ben zelf ook aan het denken om zo’n cursus te volgen. Het lijkt me namelijk fantastisch om een aantal maanden in Azië te verblijven om zoiets te doen en daarbij wat meer over de wereld te leren! Ik vroeg me af of je Nederlandse mensen kent die met behulp van hun certificate aan zo’n baan zijn gekomen in Azië. Ik las ergens anders dat het voor niet-natives lastig is om er een te vinden. Je gaf al aan dat ze daar niet altijd even streng in zijn, maar vroeg me daarom toch af of je mensen kent die wel aan zo’n baan zijn gekomen.

  Alvast bedankt!

  • Janne says

   Hé Kaylie,

   Bedankt voor je reactie! Ikzelf ken via-via iemand die in China is gaan werken met zijn diploma. Voor de rest ken ik een paar mensen die de cursus hebben gedaan, maar die wonen vooralsnog in Nederland. 🙂 Ik denk dat het van het land afhangt of het lastig is om werk te krijgen. In hoge-inkomenslanden als Japan en Zuid-Korea zullen mensen hogere eisen zullen stellen dan bijvoorbeeld Indonesië of Cambodja. Als je de cursus doet, zou ik vooral al je lessenplannen bewaren zodat je een soort ‘online portfolio’ hebt om mensen te laten zien wat je kunt. Groetjes!

 4. Alex says

  Hey Janne,

  Nog beste wensen!! 🙂

  Ik had een vraagje over de cursus, zat namelijk er aan te denken om deze ook online te volgen samen met de praktijk lessen want ik heb geen ervaring in lesgeven. Mijn vraag is of de praktijk lessen wel goed zijn en de certificaat echt goed is om les te geven in het buitenland? Heb namelijk gelezen dat praktijk lessen met andere cursisten niet geldig zijn in het buitenland? Mijn doel is om later in Thailand les te geven maar Azië in het algemeen is geweldig kom daar al vaak en hou gewoon van Azië 😉
  Mijn andere vraag is ken je ondertussen al mensen die met dit certificaat echt werk gevonden hebben? Hoe is het niveau van de leraren en is JoHo een bekend en erkende school in het buitenland??

  Alvast bedankt ( hoop dat dit bericht wel geplaatst word mijn andere bericht is gister niet doorgekomen)

  • Janne says

   Hee Alex! Bedankt voor je bericht, en wat gaaf dat je overweegt om les te gaan geven. 🙂 Of de praktijklessen goed zijn, dat weet ik niet uit ervaring. Ik kan me wel voorstellen dat het, als je nog geen ervaring hebt met lesgeven, heel fijn is om te ervaren ‘hoe het is’ om voor de groep te staan, dus in jouw geval zou ik het zeker aanraden. De (theorie)lessen die ik online volgde vond ik heel nuttig. Je leert namelijk om met beperkte middelen een goede les in elkaar te zetten. Het draait heel erg om communicative language teaching, dus dat houdt in: vooral lesgeven zodat jouw leerlingen straks in het Engels hun boodschap over kunnen brengen. Grammaticalessen geef je dus vooral om de functie (in welke situaties gebruik je bijvoorbeeld ‘I’m going’ in plaats van ‘I go’), en niet om maar te zorgen dat leerlingen perfect The Queen’s English gebruiken. Dat spreekt mij heel erg aan, en ik denk ook dat dat een effectieve aanpak is. Joho verzorgt zelf niet de online cursus (dat doet i-to-i), maar wel het praktijkweekend, geloof ik. En het i-to-i diploma is een TEFL-diploma, en TEFL is internationaal erkend. Daarmee kun je in principe dus overal terecht. Sommige landen / scholen zullen de voorkeur geven aan native speakers, ik weet niet hoe dit in Thailand is, maar ik denk eigenlijk dat je op veel plekken daar aan de slag kunt, als je maar goed Engels kunt (of course 🙂 ), en professioneel overkomt. P.S. je kunt ook je diploma in Thailand zelf halen, als je dat leuk vindt? https://www.goabroad.com/tefl-courses/search/thailand/tefl-abroad-1

   Hope this helps! 🙂

   • Alex says

    Dankjewel voor je reactie en de extra informatie en link.
    Ga maar beginnen met de cursus dan 🙂

    Succes met je blog!

 5. Romi de Bruijn says

  Hee!

  Leuk artikel 🙂
  Mijn vriend en ik zijn ook van plan om zoiets nog een keer te gaan doen! We zitten alleen nog wel met wat vraagje. We hebben beide MBO gedaan (en ik heb wel een Propedeuse gehaald ooit op een HBO haha). Is het dan ook mogelijk om met een TEFL diploma les te geven in Azië? Wij zagen namelijk op meerdere websites staan dat je hiervoor ook een HBO diploma nodig hebt, weet jij hier misschien iets meer over?

  • Janne says

   Hee, bedankt voor je reactie! Ik denk dat dat heel erg van het land afhangt, in sommige landen zoals Japan en Korea (met gemiddeld een hoog opleidingsniveau) zullen ze denk ik snel om een HBO of WO-papiertje vragen, maar in andere landen kun je denk ik ook prima terecht met een MBO en een TEFL-diploma. 🙂

   • Zoals Janne zegt hangt van welk land je gaat, ik weet dat het in China op sommige plekken wel kan ( maar ook daar vragen ze HBO) je hebt sowieso HBO nodig in bv Thailand voor je werkvergunning, je kan er altijd werken maar niet legaal je werkt dan meestal via een bureau daar ( maar dat kost je ook geld) die regelt een nep HBO diploma voor je wanneer ze een werkvergunning aanvragen maar is nog steeds geen garantie dat je die krijgt. Thailand is op dit moment heel streng is niet zoals vroeger ( kom daar net terug van les gegeven, met MBO diploma maar geen werkvergunning kunnen krijgen) Cambodia or Vietnam ( booming nu) zijn volgens mij wat makkelijker. Succes in ieder geval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.