Reisleven
comments 2

Lesgeven in het buitenland met je TEFL-diploma

TEFL

Twee zomers geleden haalde ik mijn TEFL-diploma. Say whut? TEFL, oftewel ‘Teaching English as a Foreign Language’. Met dit diploma kun je in veel landen aan de slag als docent Engels. Vooral in China zijn (Westerse) docenten heel gewild, en staan er goede arbeidsvoorwaarden tegenover: kijk niet raar op wanneer je gratis accommodatie en een vergoeding voor je vlucht krijgt bovenop je salaris!

TEFL is dus iets anders dan het “TOEFL”-certificaat, waarmee je aan kunt tonen dat je eigen Engels van een bepaald niveau is. Dat diploma wordt vaak gevraagd wanneer je gaat werken of studeren in het buitenland, maar heeft niets met het lesgeven van Engels te maken.

Benieuwd wat de TEFL-cursus inhoudt? Lees hieronder meer!

Hoe en waar volg je de cursus?

Er zijn meerdere organisaties die de TEFL-cursus aanbieden. Mijne heb ik via http://www.joho.org besteld – zij schrijven je dan in bij i-to-i, de internationale organisatie die de cursussen verzorgt.

In principe is het een online cursus, wat betekent dat je alles vanachter je computer leert. Je kijkt wat video’s, leest de stof en na elk hoofdstukje maak je een paar oefenvragen. Ook maak je na elke paar hoofdstukken een grote opdracht (meestal moet je een lessenplan maken – hoe je dat doet leer je tijdens de cursus), die je opstuurt en na wordt gekeken door een docent. Hij/zij geeft je feedback, en laat je weten of je iets aan moet passen.

Naast het ‘verplichte’ deel van de cursus, waar zo’n 120 uur studie voor staat, kun je uit meerdere specialisaties kiezen: Grammatica voor gevorderden, één-op-één lesgeven, lesgeven aan jonge kinderen en lesgeven in zakelijk Engels (‘business English’). Ik koos voor grammatica voor gevorderden en zakelijk Engels, omdat ik het idee had dat je hiermee toch een soort voorsprong op de TEFL-markt hebt. 🙂 Zakelijk Engels is niet mijn hobby, maar wordt wel enorm veel gevraagd dus wat dat betreft is het fijn als je het op je certificaat hebt staan. Met één-op-één lesgeven had ik al wat ervaring omdat ik in Nederland veel bijles heb gegeven, en gericht op jonge kinderen lijkt me op zich best zinvol, maar ik sta liever voor een klas tieners.

Met het verplichte deel en de specialisaties samen zou ik zo’n 150 uur aan ‘studielast’ hebben, maar zoveel tijd was ik er echt niet aan kwijt. Ik heb wat dagen van mijn zomervakantie eraan besteed, en na wat gereken kwam ik uit op de helft, zo’n 75 uur. Je moet het een beetje goed inplannen, maar de stof zelf is absoluut niet moeilijk. Als je wil kun je ervoor kiezen om nog een praktijkweekend te boeken, waar je zelf ook al wat les gaat geven (voor andere cursisten), zodat je wat ‘hands-on’ ervaring krijgt. Ik heb dit niet gedaan, omdat ik met bijbaantjes vaker heb lesgegeven.

In totaal kostte de cursus me €327. Best wat geld, maar hiermee kun je wel aan de slag in héél veel landen, dus dat geld verdien je wel weer terug. Er zijn ook universiteiten (zoals Cambridge) die hun eigen cursus aanbieden, maar deze zijn ontzettend duur en bieden naar mijn idee niet meer baangarantie dan de goedkopere erkende cursussen.

Wat leer je tijdens de cursus?

Allerlei aspecten van zowel de Engelse taal als lesgeven komen aan bod. Natuurlijk moet je het Engels goed beheersen, dus daar bestaat een deel van de cursus uit, maar misschien wel belangrijker is dat je weet hoe je de kennis goed kunt overbrengen. Daarom leer je om bij elke les een ‘doel’ voorop te stellen – een klein toepasbaar stukje Engels, dat de leerlingen aan het eind van de les kunnen gebruiken. Dat kan een werkwoordsconstructie zijn (zoals de verleden tijd), of het maken van vraagzinnen in de tegenwoordige tijd. Zo krijgen de leerlingen het gevoel dat ze elke les iets praktisch hebben geleerd, en is het voor jezelf makkelijk om hun vooruitgang bij te houden.

Daarnaast leer je over culturele gevoeligheden. In sommige landen is het bijvoorbeeld not done om grapjes over de regering te maken, in andere landen voelen leerlingen zich enorm opgelaten als je hun individuele fouten eruit pikt en als voorbeeld gebruikt, en in weer andere landen moet je geen galgje spelen omdat het nare associaties oproept – toch belangrijk om dit soort dingen te weten! Ook leer je hoe je zo min mogelijk tijd aan het woord bent, en de studenten juist zoveel mogelijk met elkaar laat oefenen. Hier leren ze veel meer van dan wanneer je de hele tijd zelf praat.

Diploma, en dan?

Als je de cursus hebt afgerond, krijg je een papieren diploma toegestuurd, én een digitale versie. Zo kun je alvast je skills laten zien aan toekomstige werkgevers. Waar je kunt werken hangt helemaal van jou af, maar in Azië zijn de meeste vacatures. In China, maar ook Japan en Korea zijn ze altijd wel op zoek naar Engels docenten. Wil je dichter bij huis blijven? Ook in Zuid-Europa en het Midden-Oosten zijn docenten meer dan welkom. Sommige scholen zoeken specifiek ‘native speakers’, maar als een vacature je aanspreekt kun je het altijd proberen! Als ze echt iemand zoeken nemen ze ook wel een niet-native aan.

Vacatures kun je (o.a.) vinden op http://www.eslcafe.com/jobs/ en https://www.tefl.com/job-seeker/. Het salaris loopt uiteen van een paar honderd euro tot 1500 euro. In China verdien je relatief gezien veel, omdat je daar aan leefkosten niet zoveel kwijt bent als bijv. Japan of Korea. Tot nog toe heb ik zelf nog geen lesgegeven met mijn diploma (op een maandje in Indonesië na, maar dat was heel kleinschalig en losjes), maar het is wel een fijn idee dat ik altijd in Azië terecht kan als docent.

Geïnteresseerd geraakt? Klik hier om meer over de cursus te lezen. Oja, de cursus is in het Engels. Maar als het goed is heb je daar geen moeite mee. 😉

P.S. Na de cursus (Jelmer en ik hebben ‘m allebei gedaan) heeft Jel nog een heel handig boek aangeschaft: Essential TEFL Book, met zo’n 300 activiteiten en lessenplannen waarmee je direct voor de klas kunt. Helaas is deze niet meer te koop (wel op Amazon voor $292, maar dat vond ik een beetje prijzig?), maar ik vond onderstaande alternatieven die je misschien op weg helpen:

Vraag: Heb je zelf ervaring met TEFL-cursussen, en lijkt het je leuk om in het buitenland les te geven?

 

 

2 Comments

 1. Olivier says

  Hee, leuk om hier jouw ervaring ivm TEFL te kunnen lezen!
  Nu zit ik met een vraag, stel dat je beslist om enkele jaren engels les te geven in bvb China, heb jij enig idee hoe dat dan zit met je pensioen? Krijg je dan later deels pensioen of hoe werkt dat?

  Alvast bedankt!

  Olivier.

  • Janne says

   Hoi Olivier,

   Bedankt voor je reactie! Pensioen in China, daar heb ik me nooit zo in verdiept om eerlijk te zijn… Ik kwam deze link tegen en hier staat wel het een en ander vermeld. Je zou dan bijvoorbeeld geen pensioen opbouwen hier in Nederland. Maar of je geld opbouwt in China, en dat uitgekeerd kan krijgen voor je pensioenleeftijd..? Daarnaast zijn (openbare) scholen zijn ook weer wat anders dan grote bedrijven. Kortom: geen idee. Als je erachteraan gaat, zul je in ieder geval héél veel zelf moeten regelen denk ik zo, en dat kan in China behoorlijk lastig zijn. Als je er meer over weet, wil je het me dan laten weten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.