Taal, Uitgelicht
Leave a comment

Win Spaans lessen! + interview Gus Shifman

spaans

Als je me een beetje kent, weet je dat ik iets heb met taal. Iets. Ik kan het niet uitleggen, maar ik houd ervan om nieuwe talen te leren, ik houd ervan hoe elke taal weer een andere zee mogelijkheden biedt. Needless to say dat ik al snel op één lijn zit met mensen die deze passie delen… En toen kreeg ik een mailtje van Gus Shifman, die zijn eigen taalschool heeft opgericht: de Spaanse Taal Club. Hij heeft een Youtube-kanaal, en geeft ook lessen via Skype. Mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld, dus ik had – zie hieronder – wat vragen voor hem in petto. Nog leuker: ik mag iemand blij maken met 5 gratis Spaans lessen! Dus ga je binnenkort naar een Spaanstalig land, zoek je nog een nieuwe hobby of ken je juist al wat Spaans, maar wil je dit weer opkrikken? Lees dan vooral verder…

Hi Gus! Wie ben je, en waar kom je vandaan? 
Ik ben in Buenos Aires, Argentinië geboren. Ik heb altijd interesse in reizen en talen gehad. Eigenlijk wilde ik als tiener alleen maar reizen! Toen ik 18 was, vertrok ik voor een half jaar naar Canada om te reizen, mijn Engels te verbeteren en vooral avonturen te beleven! Een paar jaar later toen ik tijdelijk in Nieuw Zeeland woonde, ontmoette ik een Nederlands meisje en zo ben ik bijna 6 jaar geleden in Nederland beland.

Wat mijn opleiding betreft, heb ik politicologie gestudeerd aan de Universidad de Buenos Aires en later een Master in Milieubeleid aan de VU. Maar eerlijk gezegd voel ik me meer een taal coach dan een politicoloog! 5 jaar geleden heb ik Spaans Leren Amsterdam opgericht en help ik mensen de Spaanse taal te beheersen.

Wanneer en waarom ben je jouw taalclub begonnen?
Ik ben vorig jaar met De Spaanse Taal Club begonnen. Ik wilde iets anders doen met de taal. Ik vind lesgeven en mensen met de taal helpen superfijn, maar bij de één-op-één lessen en coaching het effect is heel beperkt. Ik wilde meer mensen bereiken, en met het YouTube kanaal kan ik een veel groter publiek bereiken.

Ik las op internet dat je zelf ook behoorlijk wat talen hebt geleerd. Wat betekent taal voor jou?
Inderdaad. Ik ben eigenlijk altijd met talen bezig! De afgelopen jaren ging mijn aandacht voornamelijk naar Nederlands natuurlijk. Maar een paar manden geleden ging ik bijvoorbeeld naar Italië om Italiaans te leren en ik ben van plan later dit jaar een paar weken naar Duitsland te gaan om Duits te leren.

Voor mij gaat een taal leren niet over grammatica en regels. Ik zie het vooral als een deur naar een nieuwe cultuur (denk aan films, boeken, series) en een manier om met veel meer mensen te kunnen communiceren. Zeker als je op reis bent!

Denk je dat Spaans een moeilijke taal is om te leren, vergeleken met andere talen? En waar hebben jouw leerlingen de meeste (of juist de minste) moeite mee, bij het leren van Spaans?
Eigenlijk niet! Spaans is qua uitspraak best simpel. We combineren geen klinkers bijvoorbeeld. Probeer een Spaanstalig persoon ”ui” of ”leuk” laten uitspreken! Er is gelukkig ook geen ”het” of ”de”. Dat vind ik soms lastig in het Nederlands, moet ik zeggen. Maar er zijn ook een aantal dingen waar je eerst aan moet wennen in het Spaans. Bijvoorbeeld het feit dat zelfstandige naamwoorden altijd mannelijk of vrouwelijk zijn, of Ser en Estar. Wist je dat we twee woorden voor Zijn hebben?? Gek he.

Wat is volgens jou de beste manier om een taal te leren?
Er bestaat niet één manier om een taal te leren. Dat verschilt per persoon. Wat ik wel kan zeggen is dat om een taal echt te kunnen leren er een aantal dingen nodig zijn. De juiste motivatie is superbelangrijk. Een taal leer je niet in één dag, dus je hebt de juiste motivatie nodig eerst om te beginnen, maar vooral om door te gaan! Dat is ook een van mijn taken als taalcoach. Niet zomaar informatie geven, maar motiveren. Een tweede tip is de taal samenbrengen met jouw hobby’s en interesses. Als jij van series houdt, kijk dan een Spaanse serie in plaats van iets in het Engels. Zo heb je niet het gevoel dat je aan het studeren bent, maar je leert heel veel!

En tot slot: wat is je favoriete Spaanse woord, en waarom? 🙂
Mm… dat is moeilijk. Ik ga voor Viajar (reizen). Het klinkt mooi en viajar is fantastisch! 🙂

En met dat laatste ben ik het natuurlijk volkomen eens… Heb jij zin om aan de slag te gaan met het Spaans? Deel dan deze post via Facebook of Twitter, óf retweet mijn tweet hieronder.

Je kunt meedoen tot 1 juni. Onder de deelnemers verloot ik een serie van 5 privelessen op Skype. En laat me weten hoe ver je bent gekomen na 5 lessen! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.